Način pripreme
Canestrelli su jedan od najukusnijih kolačića Mulino Bianka - to su fantastični keksići, karakteristični za Liguriju i Pijemont. Mulino Bianko su najomiljeniji italijanski keksići, veoma pogodni za decu i naravno odrasle.
Predivni su uz šoljicu mleka ili uz kafu i mleko za doručak. Recept je veoma jednostavan, to su slatki i mrvljivi ukusni keksići u obliku cveta sa malom rupom u sredini, posuti sa puno šećera u prahu.
Prvo stavite jaja u šerpu, prelijte hladnom vodom i kuvajte 10 minuta dok se ne skuvaju.
Prelijte ih hladnom vodom i ostavite ih da se ohlade, a zatim ih ogulite i uzmite samo žumanca. Izmrvite ili procedite kroz cediljku veoma fino ili viljuškom i ostavite ih da se potpuno ohlade.
Umutite ova žumanca brzo u planetarnom mikseru zajedno sa brašnom, šećerom u prahu, mekim maslacem, skrobom, vanilom i izrendanom korom limuna, mesite dok se ne dobije homogeno testo (ili možete brzo da mesite ručno da se testo ne bi mnogo zagrejalo). Spljeskaje ga na otprilike 5 cm visinu i uvijte u streč foliju.
Testo za kolačiće sa maslacem stavite u frižider na sat, sat i po (u zavisnosti od godišnjeg doba). Nakon toga uzmite disk, stavite ga između 2 lista pergament papira i razvijte list debljine 1 cm.
Stavite testo između 2 lista ponovo u frižider na 10 minuta na ravno (možete da koristite obrnutu tepsiju...veoma zgodno).
Izadite testo iz frižidera, skinite pažljivo listove odozgo, stavite ga na tepsiju za pečenje sa hrapavom stranom okrenutom ka dole, da se ne bi kretalo, isecite kolačiće pomoću odgovarajućeg okrglog oblika cveta ili drugog sličnog, praveći otvor u sredini, veoma je zgodno obrnutom stranom malog šprica (sac-a-poche).
Možete da izaberete kalup za margaritu (ili šta god želite) i napravite mnogo oblika koje ćete staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Pecite hrskave keksiće u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C otprilike 15 minuta.
Pazite, treba samo da porumene i da ne budu previše braon.
Sveže ispečene obilno ih pospite šećerom u prahu.
Uživajte u ovim retro kolačićima!
Originalan recept za keksiće Mulino Bianca - savršeni uz čaj ili kao lagani doručak.