Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Originalan kolač za poznavaoce

Originalan kolač za poznavaoce

Veselina KonstantinovaVeselina Konstantinova
Autor
2k5125k444
Originalan kolač za poznavaoce
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 4
18/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Poznavaoci znaju da se čovek hrani očima, isto kao što se hrani ustima, a ovaj recept je pravi praznik za sva čula"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 5 komada
  • šećer u prahu - 150 g
  • brašno - 150 g
  • kakao - 4 supene kašike
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • voda - 5 supenih kašika
  • za fil 1
  • žumanca - 5 komada
  • sveže mleko - 750 ml
  • skrob - 80 g, od vanile
  • šećer u prahu - 50 g
  • za krem 2
  • maslac - 250 g
  • vanilin šećer - 20 g
  • šećer u prahu - 150 g
  • za glazuru od belanaca
  • belanca - 5 komada
  • šećer - 200 g
  • slatko od borovnica - 6 - 7 suepnih kašika
  • čokolada - 50 g, izrendana, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Umutite pet žumanaca sa 100 g šećera u prahu na gust krem. U drugoj posudi umutite pet belanaca sa 50 g šećera u prahu na čvrst sneg. Pažljivo pomešajte umućena belanca i žumanca. Dodajte vodu, prosejano brašno i kakao, zajedno sa praškom za pecivo. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

U pravougaoni pleh, obložen papirom za pečenje, rasporedite smesu, poravnajte i pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Izvadite koru iz pleha i ostavite da se ohladi.

U šerpi sa debelim dnom ugrejte mleko zajedno sa šećerom u prahu. Lagano dodajte skrob, pomešan s malo mleka i umućenim belancima. Mešajte neprestano na tihoj vatri dok se krem ne zgusne. Ostavite da se ohladi.

U posebnoj posudi umutite šećera u prahu i maslac na mekan krem. Maslac treba da bude na sobnoj temperaturi. Dodajte krem od maslaca u hladan krem od vanile. Pažljivo mešajte dok se dve smese ne sjedine.

Stavite koru na odgovarajući tanjir. Obilno je namažite stegnutim kremom. Odozgo namažite slatkom od borovnica. Umutite belanca sa šećerom na gust sneg i namažite preko slatkog od borovnica.

Završite tako što pospete rendanom čokoladom. Pre serviranja ostavite da se ohladi 2-3 sata u frižideru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: