Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Vazdušasto pecivo korak po korak

Vazdušasto pecivo korak po korak

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3421341k106
Vazdušasto pecivo korak po korak
Fotografije: Doni Niki
1 / 25
02/07/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Ehhh, i mi želimo da nas neko svako jutro dočekuje sa takvim lepim vazdušastim pecivom i kiflicama Savršeni su!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada (2 žumanca se odvajaju za premazivanje)
  • šećer - 150 g
  • kiselo mleko - 200 g
  • maslac - 140 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • kvasac - 42 g
  • šećer - 2 supene kašike, za aktiviranje kvasca
  • brašno - 5 supenih kašika, za aktiviranje kvasca
  • limunov sok - od 1/2 limuna
  • esencija - pomorandža
  • brašno - 1.200 kg
  • slatko od borovnica - 5 supenih kašika
  • orasi - 1 šolja
  • Za premazivanje
  • žumanca - 2 komada
  • sveže mleko - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu se sipaju sveže mleko zajedno sa kvascem, šećerom i brašnom i ostavljaju se na 20 minuta da se smesa aktivira.

U posudi miksera se mute jaja sa šećerom, kiselim mlekom, maslacem, limunovim sokom, esencijom i aktiviranom smesom sa kvascem.

Dodaje se prethodno prosejano brašno. Umesi se meko i vazdušasto testo.

Premazuje se uljem i ostavlja se u posudi pokrivenoj folijom dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Kada nadođe, razvlače se loptice po 100 g i oblikuju se različiti oblici, tako što se na svako vazdušasto pecivo stavlja smesa od slatka sa borovnicama (na fotografijama pokazujem različite načine za oblikovanje).

Ostalo mi je testo od 430 g - njega sam razvila u koru i iseckala na trougliće, stavila sam slatko sa orasima i uvila sam u kiflice.

Poređaju se u tepsije obložene papirom za pečenje, na rastojanju jedna od druge.

Premazuju se umućenim žumancem i svežim mlekom.

Vazdušasto pecivo korak po korak se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dok ne bude gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: