Način pripreme
U posudu se sipaju sveže mleko zajedno sa kvascem, šećerom i brašnom i ostavljaju se na 20 minuta da se smesa aktivira.
U posudi miksera se mute jaja sa šećerom, kiselim mlekom, maslacem, limunovim sokom, esencijom i aktiviranom smesom sa kvascem.
Dodaje se prethodno prosejano brašno. Umesi se meko i vazdušasto testo.
Premazuje se uljem i ostavlja se u posudi pokrivenoj folijom dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Kada nadođe, razvlače se loptice po 100 g i oblikuju se različiti oblici, tako što se na svako vazdušasto pecivo stavlja smesa od slatka sa borovnicama (na fotografijama pokazujem različite načine za oblikovanje).
Ostalo mi je testo od 430 g - njega sam razvila u koru i iseckala na trougliće, stavila sam slatko sa orasima i uvila sam u kiflice.
Poređaju se u tepsije obložene papirom za pečenje, na rastojanju jedna od druge.
Premazuju se umućenim žumancem i svežim mlekom.
Vazdušasto pecivo korak po korak se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dok ne bude gotov.