Način pripreme
Od jaja, brašna, svežeg mleka i prstohvata soli zamutite smesu za palačinke sa konzistencijom malo ređom od boze. Tiganj zagrejan na umerenoj temperaturi namažite uljem sipajte po jednu kutlaču smese za palačinke.
Kada se krajevi palačinki odlepe od tiganja, okrenite palačinku da se isprži i sa druge strane. Ispržite palačinke dok se ne potroši količina testa.
Zagrejte ulje u tiganju na umerenoj temperaturi i propržite sitno iseckan beli luk.
Dodajte mortadelu ili kobasice po želji i na kratko propržite. Začinite bujonom (izgnječite ga prstima i pospite kobasicu). Dodajte alevu papriku i pržite još nekoliko minuta. Na kraju dodajte prethodno skuvanu fidu u posoljenoj vodu na 2 minute.
Dobro izmešajte nadev i skinite sa ringle. Sipajte nadev po otprilike 1 supenu kašiku i savijte palačinku kao pismo. Zabodite čačkalicom da se ne bi otvorilo,
pohujte u brašnu, jajetu i prezlama i pržite u zagrejanom ulju.
Ostavite gotove slane palačinke na papiru kako bi se ocedio višak masnoće.
Pohovane palačinke sa fidom i mortadelom su mnogo ukusne.