Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka pita»Vazdušasta milibort pita sa ratlukom

Vazdušasta milibort pita sa ratlukom

Vazdušasta milibort pita sa ratlukom
Fotografije: Mariana Petrova Ivanova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Takva pita se ne hvali, zato što će proždrljivci odmah dotrčati i poješće je"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 125 ml
  • kvasac - 15 g, živi
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 supena kašika
  • prstohvat soli
  • brašno - 300 g
  • još
  • ratluk
  • kravlji maslac - za premazivanje
  • za sirup
  • šećer - 1/2 šolje
  • voda - 1 šolja
  • kora od pomorandže - od 1 pomorandže
  • kora od limuna - od 1 limuna
  • vanila
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite brašno na kuhinjsku radnu površinu i napravite udubljenje u sredini. Unutra dodajte sve sve sastojke za testo i umesite meko i elastično testo. Prebacite ga u posudu i uvijte pamučnom krpom. Ostavite ga da udvostruči svoju zapreminu.

Gotovo testo podelite na dva jednaka dela. Svaki deo razvijte u pravougaoni list. Namažite kravljim maslacem, poređajte ratluk i uvijte u rolat.

Uvijte rolat i uvijte u puža ostavljajući rastojanje, zato što će nakon toga udvostručiti svoju zapreminu. Isto uradite i sa drugom lopticom. Uvijte pamučnom krpom i ostavite drugi put da nadođe. Pecite slatku pitu u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotova.

Napravite sirup tako što stavite vodu, šećer, kore linmuna i pomorandže i vanilu u kaserolu na ringlu. Sačekajte da se istopi šećer i kuvajte 5 minuta.

Izvadite pitu i ostavite da se u potpunosti ohladi.

Vašu slatku pitu sa ratlukom ravnomerno zalijte toplim sirupom i ostavite na nekoliko sati da lepo upije pre konzumacije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: