Način pripreme
Svinjsku džigericu dobro operite i osušite. Isecite je na komade srednje veličine /oko 3-4 zalogaja kada je gotova/.
Stavite komade džigerice u posudu i prelijte ih uljem da prekrije džigericu. Ostavite da odstoji najmanje 30 minuta pre pečenja.
Uzmite odgovarajući pleh, ocedite svinjsku džigericu od ulja i poređajte je u njega.
Ne dodajemo dodatnu masnoću - dovoljna je ona na džigerici! Stajanje džigerice u ulju čini je krhkijom.
Još jedna stvar koju je dobro znati je to da džigericu prethodno ne treba soliti, jer je so steže i čini je žilavom.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 20 minuta. Za to vreme očistite luk i isecite ga na rebarca. Dobro ga posolite i izgnječite rukom da upije so.
Tokom pečenja, promešajte džigericu 2-3 puta da se ravnomerno ispeče sa svih strana.
Kada je svinjska džigerica u rerni gotova do pola, izvadite je, pospite posoljenim lukom, dobro promešajte i vratite 5-6 minuta, na istu temperaturu, dok se luk ne isprži i pocrveni.
Svinjska džigerica bez prženja može se poslužiti kao glavno jelo ili meze. Ako treba, svako svoju porciju dodatno posoli, mada džigerica preuzima dosta soli od luka!
Prijatno!