Način pripreme
Prvo operite bamiju, nakon toga je očistite i pospite sa malo soli i lagano je promešajte.
Zatim pospite bamiju sa još malo soli da ne pusti sluz i ostavite je sa strane.
U odgovarajuću šerpu sipajte ulje i zagrejte ga na srednjoj temperaturi, a za to vreme operite i počistite povrće.
Šargarepu isecite na tanke kolutove i ubacite je u zagrejano ulje, pa promešajte.
Nakon toga dodajte sitno seckani luk. Mešajte oko 3-4 minuta i dodajte koncetrat paradajza.
Zatim je na redu paradajz, koji prethodno oljuštite i iseckate na male kockice.
Zatim dodajte i sok od paradajza.
Smanjite vatru i ostavite da se krčka.
Dodajte očišćeni i na kolutove iseckani beli luk, pa dodajte oko 250 ml tople vode, šećer i so.
Dok se seoska janija krčka, operite bamiju i dodajte je u šerpu kod drugih namirnica.
Zatim dodajte još vrele vode da prekrije janiju od bamije.
Kada bamija i šargarepa omekšaju, isključite ringlu i dodajte biber.
Na kraju, poslužite sa komadom sira i pospite lagano peršunom.
I tako... imate vašu ukusnu letnju janiju sa bamijom na seoski način.