Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Janija»Letnja janija sa bamijom na seoski način

Letnja janija sa bamijom na seoski način

BirgulBirgul
Šegrt
2021807
Letnja janija sa bamijom na seoski način
Fotografije: Birgul
1 / 2
27/07/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
3
"Ako slučajno imate višak bamije, možete je pretvoriti u ukusnu janiju - ako nemate, kupite je - za ovu janiju vredi"

Potrebni sastojci

  • bamija - oko 450 g
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 komad
  • paradajz - 1 komad
  • beli luk - 3 čena
  • ulje - 5 kašika
  • koncentrat paradajza - 1 kašičica
  • biber - mleveni
  • šećer - 1/2 kašičice
  • so
  • peršun - za posipanje
  • sok od limuna
  • sir - prilikom serviranja
  • vruća voda
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo operite bamiju, nakon toga je očistite i pospite sa malo soli i lagano je promešajte.

Zatim pospite bamiju sa još malo soli da ne pusti sluz i ostavite je sa strane.

U odgovarajuću šerpu sipajte ulje i zagrejte ga na srednjoj temperaturi, a za to vreme operite i počistite povrće.

Šargarepu isecite na tanke kolutove i ubacite je u zagrejano ulje, pa promešajte.

Nakon toga dodajte sitno seckani luk. Mešajte oko 3-4 minuta i dodajte koncetrat paradajza.

Zatim je na redu paradajz, koji prethodno oljuštite i iseckate na male kockice.

Zatim dodajte i sok od paradajza.

Smanjite vatru i ostavite da se krčka.

Dodajte očišćeni i na kolutove iseckani beli luk, pa dodajte oko 250 ml tople vode, šećer i so.

Dok se seoska janija krčka, operite bamiju i dodajte je u šerpu kod drugih namirnica.

Zatim dodajte još vrele vode da prekrije janiju od bamije.

Kada bamija i šargarepa omekšaju, isključite ringlu i dodajte biber.

Na kraju, poslužite sa komadom sira i pospite lagano peršunom.

I tako... imate vašu ukusnu letnju janiju sa bamijom na seoski način.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: