Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Obredni hlepčići za Badnje veče - Zakoni

Obredni hlepčići za Badnje veče - Zakoni

AnitaAnita
Pomoćnik kuvara
166263911
Obredni hlepčići za Badnje veče - Zakoni
Fotografije: Anita
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
10
"Neka vam najradosniji praznik bude jeo radosniji uz Zakone!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 2 kg
  • voda - 800 ml
  • so - 5 g
  • ulje - 30 ml
  • soda bikarbona - 5 g
  • prašak za pecivo - 10 g
* merne jedinice

Način pripreme

U mlaku vodu dodati so, zatim polovinu brašna i promešati, u drugu polovinu dodati sodu bikarbonu i prašak za pecivo pa i umešati u smesu.

Testo preliti sa 10 ml ulja i ostaviti pokriveno pamučnom krpom da odstoji 30 minuta, premesiti, preliti sa 10 ml ulja i opet ostaviti da odstoji 30 minuta.

Oblikovati Zakone, lopticu testa prstima istanjiti zatim slagati valjuške testa koji simbolizuju porodicu (ukućane), stoku i živinu.

Ukućani - horizontalni valjušci testa i svaki predstavlja jednog od ukućana, onoliko valjušaka koliko je članova u porodici.

Svinje - valjušci u obliku polumeseca. Krave - deblji valjušci testa, jedan veći, koji je krava, a manji tele, unakrst povezani trakama testa, pasulj kao oči. Kokoške - sitne loptice testa.

Uplesti pletenice od tri trake testa.

Bačva vina - istanjiti lopticu testa elipsasto, unakrst išarati nozem, dodati trake testa na vrhu i dnu i kruzno na sredini. Guske - oblikovati pravougaonik, zaseći po dve trake od pola santimetra sa strane i kružno uviti ka gore, ukrasiti pasuljem. Golubovi - traku testa vezati u cvor, donju traku pritisnuti viljuškom to je rep, a gornji deo oblikovati glavu i kljun.

Obredni hlepčić za Badnje veče - Zakoni se premažu uljem i vodom i peku 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: