Način pripreme
Sitno naseckani luk i šargarepe se proprže sa uljem, dodaje se svinjski kontrafile koji je isečen na male komadiće.
Dodaju se iseckani vrganji, začini i ljutenica. Dosipa se malo tople vode i kuva se dok tečnost ne ispari. Dodaje se sitno naseckan peršun.
Umesi se testo na uobičajeni način, aktivira se kvasac u toplom svežem mleku sa šećerom i 5 supenih kašika brašna.
Umute se jaja sa solju, uljem, maslacem, kiselo mleko i aktiviranu smesu sa kvascem. Dodaje se prosejano brašno.
Ostavlja se da nadođe, nakon čega se deli na 5 lopti po 250 g, razvija se kora koja se stavlja u posudicu kako bi se lakše napunila gotovim nadevom.
Oblikuje se kao loptica koja se stavlja u tespiju obolženu papirom za pečenje.
Od 30 g testa se oblikuje fitilj koji se stavlja na gornji deo - kao venčić, od 10 g testa se pravi loptica guvečare od testa.
Premazuju se jajetom i odozgo se posipaju semenkama, peku se na 180 stepeni otprilike 30 minuta ili dok ne budu gotove.
Đuvečare se ostavljaju da se ohlade, nakon čega se oštrim nožem odseče poklopčić.
Hajdučke đuvečare sa svinjetinom i vrganjima su veoma ukusne!