Način pripreme
Patlidžan operite, uklonite peteljke i, bez ljuštenja, isecite na kolutove i obilno posolite.
Ostavlite ih oko 20 minuta u cediljci, dok se gorka voda ne odvoji.
Isperite ih hladnom vodom i ostavite da se ocede nekoliko minuta.
Kolutove patlidžana poređajte u pleh na papir za pečenje malo podmazan maslinovim uljem i premažite ih sa malo maslinovog ulja.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni na sredini rerne i uključenim ventilatorom oko 15 minuta.
Paradajz takođe isecite na kolutove i stavite na patlidžan, pospite biberom i sa malo soli i stavite nekoliko tankih kriški belog luka.
Pecite i njih oko 15 minuta.
Na kraju na svaki paradajz stavite kolut mocarele i pecite dok mocarela ne bude gotova – oko 5 minuta.
Servirajte ih tako što ih poređate u tanjire za serviranje, po dva komada jedan na drugi kao tortice, na svaki stavite crnu maslinu i list svežeg peršuna.
Služite ih tople ili ohlađene - u obe varijante tortice od patlidžana su izuzetno ukusne.