Način pripreme
Spanać, mladi luk, čeri paradajz i šargarepa se operu i ocede od vode. Jedna šargarepa i cvekla se narendaju na krupnije rende ili se seku na male kockice.
Čeri paradajz se seče na polovinice ili četvrtinice u zavisnosti od njihove veličine. Čen belog luka se presuje, mladi luk se sitno nasecka, spanać se iskida ili nasecka. Masline se očiste od koštica i naseckaju se na polovine.
Sve povrće se pomeša u dubokoj posudi, posipa se solju, maslinovim uljem i limunovim sokom i izmeša se.
Od druge šargarepe pomoću ljuštilice se prave druge trake koje se uvijaju i od njih se oblikuju cvetovi šafrana.
Po želji u svaki cvet možete staviti po jednu maslinu. Za listiće možete ostaviti nekoliko pera mladog luka.
Na kraju se salata od povrća poslužuje posuta suncokretovim semenkama i dekorisana šafranima od šargarepa i kornetima kukuruznog čipsa.
Prolećna salata šafrani je gotova.