Način pripreme
U posudi se pomešaju kašike griza i suva smesa pudinga, nakon čega se postepeno sipa malo svežeg mleka i energično se meša, kako bi se dobila glatka gusta kaša bez grudvica.
U šerpu se stavlja ostalo sveže mleko da provri na ringli, dodaje se šećer i meša se dok se u potpunosti ne istopi.
Nekoliko minuta pre nego što provri sveže mleko, sipa se gusta smesa i mleko se energično meša, dok se ne dobije gust krem. Nakon 2-3 minute krem sa grizom se skida sa vatre i stavlja se kravlji maslac naseckan na komadiće.
Meša se dok se kravlji maslac u potpunosti ne istopi. Krem se ostavlja da se ohladi tako što se periodično meša da ne bi uhvatio koru.
U pravougaoni kalup se stavlja folija za sveže čuvanje i na nju se sipa krem.
Dobro se zagladi i ređaju se keksići gusto jedan do drugog, prethodno umočeni u sveže mleko.
Kolač sa grizom se uvija u foliju sa svih strana i tako dobijeni kolač se stavlja u frižider na jedan dan i na jednu noć. Pre serviranja se skida folija i kolač sa keksom se okreće na odgovarajući kalup.
Kolač sa griz kremom se ukrašava topingom od šumskog voća.