Način pripreme
Rerna - 190 stepeni;
Keramički pravougaoni kalup - 28/20, dobro namazan parčetom maslaca.
Maslac se seče na kocke. Dodaje se šećer, prašak za pecivo i brašno. Muti se ručnim blenderom ili viljuškom, dok se ne pretvori u mrvice.
U posudi se pomešaju sastojci za nadev i mute se ručnim mikserom. Smesa se ostavlja tečna, tako i treba da ostane.
Trešnje (a mogu da se koriste i višnje) sa šećerom se stavljaju u kaserolu na umerenu ringlu uz povremeno mešanje. Kada počnu da se zgušnjavaju i trešnje odvajaju više soka, sklanjaju se sa ringle i procede se kroz cediljku. Ostavlja se samo voće da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U namazan pravougaoni kalup, može da se koristi i okrugao, ali da je odgovarajućih razmera, sipa se dve trećine mrvica. Odozgo se razbacaju trešnje i prelivaju se kremom. Posipaju se preostalim maslac mrvicama.
Kolač od trešanja se peče na 190 stepeni oko 30-35 minuta.
Maslac kolač sa kremom i trešnjama se vadi iz rerne i ostavlja se da se potpuno ohladi nekoliko sati, može i da se ostavi u frižideru, da maslac može dobro da se stegne, nakon toga se iseče na male štangle.