Način pripreme
U šerpi sjedinite sve sastojke za sirup, stavite na srednju vatru da provri.
Kuvajte 8 minuta od trenutka ključanja, ostavite sa strane da se u potpunosti ohladi.
U šerpu sipajte mleko i dodajte griz, skrob, izmešajte da se dobro istopi. U posudi viljuškom umutite jaja sa šećerom, sipajte ih u šerpu sa mlekom i izmešajte.
Stavite posudu na umerenu vatru i kuvajte uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusti u krem.
Kada primetite prvo ključanje krema, sknite posudu sa ringle. Dodajte vanilin šećer i maslac za krem, izmešajte da se u potpunosti istopi.
Sipajte krem u staklenu posudu i pokrijte streč folijom tako da se folija u potpunosti oslanja na krem. Ostavite sa strane da se u potpunosti ohladi.
Za ovu klasičnu pitu sa kremom, raširite kore na radnoj površini, nasecite poprečno na tri jednaka dela i objedinite ih u jedan.
Uzmite prva dva lista, namažite ih maslacem i poređajte ih jedan na drugi. Na donju usku stranu kora stavite jednu punu supenu kašiku krema.
Presavijte dva dugačka kraja sa obe strane ka unutra kako biste zatvorili nadev, uvijte u rolat, bez da stežete do kraja.
U dobro maslacem podmazanu pravougaonu tepsiju poređajte rolnice jednu do druge. Namažite istopljeni maslacem odozgo i između.
Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 170°C i pecite otprilike 35-40 minuta ili dok ne dobiju zlatkastožutu boju.
Izvadite tepsiju iz rerne i odmah zalijte hladnim sirupom. Ostavite rolnice da upiju sirup dok se u potpunosti ne ohladi.
Pre serviranja slatku pitu blago pospite šećerom u prahu.
– Ne bi trebalo prekuvati krem za grizom, ako želite da ostane mekan i nežan, posle se zapeče u rerni;
– Kore treba dobro da se namažu jedna po jedna i kvalitetnim maslacem kako bi se istakla aroma;
– Sirup za Galaktobureko treba da bude gušći od drugih prelivenih kolača kako bi ga rolnice u potpunosti upile;
– I jedna praznična i veoma praktična tajna koja će olakšati dana kada pravimo mnogo jela: pripremite rolnice, stavite ih neispečene u zamrzivač i pecite kada je potrebno dodavajući još nekoliko minuta za pečenje.
Neka vam je ukusno sa mojim prazničnim prelivenim kolačem Galaktobureko.