Način pripreme
Za ovaj letnji voćni kolač kajsije se iseckaju na kolutiće ili tanke kriškice. U tiganj se sipa maslinovo ulje i nakon što se zagreje, stavljaju se kajsije. Zapeku se sa obe strane dok ne postanu zlatkaste. Sok koji su pustile se ostavlja sa strane.
U tepsiju se stavlja papir za pečenje, nakon čega se kajsije ređaju gusto jedna do druge.
Smesu za kolač pravimo tako što prvo umutimo belanca u sneg, zatim žumanca, tako što u druga dodajemo med.
U smesu od žumanaca dodajemo kiselo mleko u kom smo ugasili sodu i ponovo mešamo, već špatulom. Nakon dobijanja homogene smese, sipamo orahe, brašno i prašak za pecivo. Mešamo. Dodajemo vanilu i nakon toga, malo po malo sipamo belanca u dobijenu smesu.
Testo treba da postane vazdušasto i lagano, zato ne sme da se muti mikserom kada su jaja umućena.
Sipamo smesu u tepsiju i pečemo u umerenoj ringli (otprilike 170-180°C) na otprilike 30-40 minuta ili dok ne bude gotovo.
Kada je kolač sa kajsijama gotov, okrećemo ga kako bi kajsije mogle da idu na vrh.
Kada se ohladi, četkicom se odozgo premazuje ostalim sosom od zapečenih kajsija.
Zdrav kolač sa kajsijama po želji može da se pospe šećerom u prahu.
Poslužite ovaj dijetalni kolač sa kuglom zdravog sladoleda!