Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Specijalitet kuvara

Specijalitet kuvara

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Specijalitet kuvara
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Kada kuvar ima takve zlatne ruke, nama je čast da probamo njegov specijalitet"

Potrebni sastojci

  • pileći bataci - 4 komada
  • topljeni sir - 4 komada, slajs
  • gauda - 4 komada, slajs
  • ementaler - 4 komada
  • dimljena slanina - 200 - 250 g
  • crni biber
  • so
  • kari
  • za sos
  • pečurke - 250 g, sitne
  • brašno - 1 supena kašika
  • crni biber
  • sirevi - 100 g, miks/topljeni, emental, gauda
  • pavlaka - 100 ml, za kuvanje
  • so
  • za krompir pire
  • krompir - 4 komada
  • sir - 100 g
  • maslac - 30 g
  • so
  • crni biber
  • za garniranje
  • slanina - 100 g
  • pečurke - 100 g
  • masline - 10 komada
  • kačkavalj
* merne jedinice

Način pripreme

Bataci se pažljivo očiste od kostiju. Začine se solju, crnim biberom i karijem. Uzima se komad topljenog sira, gauda i ementaler. Stavlja se u batak dobro se zagrne. Tako se uradi i sa ostalim batacima i sirevima.

Obavijaju se trakama slanine i ređaju se u tepsiju. Sipa se malo vode i ulja. Uvija se folijom i peče na 200 stepeni otprilike 35-40 minuta. Na kraju se skida folija i dodatno se peče.

U tiganj se sipa malo ulja. U njemu se dinstaju pečurke. Dodaje se brašnp i sipa se voda dok se ne dobije željena gustina.

Nakon toga se dodaju sirevi i meša se dok se ne istope. Dodaje se so i crni biber. Nakon 1-2 minute, dodaje se pavlaka i skida se sa ringle. Ako je potrebno, može da se dospe malo vode ili bujona.

Krompir za pire se kuva u posoljenoj vodi. Oguli se, izgnječi se presom za krompir. U njih se dodaje sir, crni biber i so po ukusu. Dodaje se maslac i izmeša se.

Pire se raspoređuje u kalupčiće za mafine (silikonske). Ostavlja se da se ohlade i stegnu. U tiganj se sipa malo ulja i proprže se pečurke i slanina. Dodaju se naseckane masline i skida se sa ringle.

U odgovarajući tanjir se stavlja jedan batak. Sa strane se sipa sos. Krompir korpice se izvade iz kalupa i stavljaju se po dve u svaki tanjir.

Na njih se stavlja po 1 kašičica od proprženih pečuraka, slanina i masline. Posipa se izrendanim kačkavaljem i servira se.

Specijalitet kuvara je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: