Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Janija»Kičari - indijski specijalitet

Kičari - indijski specijalitet

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5049k440
Kičari - indijski specijalitet
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
09/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
3
"Probajte ovaj delikates iz indijske kuhinje - Kičari"

Potrebni sastojci

  • ghi - 2 supene kašike (ili maslinovo ulje)
  • pirinač basmati - 1 čaša od 130 ml
  • crveno sočivo - 1 čaša od 130 ml
  • kurkuma - 1/2 kašičice
  • korijander - 1/4 kašičice
  • kumin - 1/4 kašičice
  • limunov sok - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • lovorov list - 2 komada
  • svež đumbri - 1 kriška svežeg korena
  • voda - 4 - 5 šolja
* merne jedinice

Način pripreme

Kičari je ajurvedsko jelo iz Indije. Označava smesu od dve vrste žitarica. Ovo je hranljiva bomba koja daje sve neophodno čoveku za njegovo zdravlje, jačinu i lepotu.

Ova janija čisti organizam, zato što sadrži mnogo vlakana i odgovarajuća je kod čira, kolitisa, gastritisa, refluksa. Preporučuje se da se jede do 3 dana tako što 1 posuda menja jedan obrok. Ja nisam imala pročišćeni maslac, zato sam koristila kokosovo ulje.

Maslac se zagreje, dodaje se kumin, korijander i kurkuma. Meša se nekoliko sekundi i sipa se pirinač. Dodaje se voda i kuva se na umerenoj vatri 10-15 minuta.

Dodaje se crveno sočivo, lovorov list i kuva se dok ne bude gotovo tako što se periodično meša. Servira se toplo, posuto peršunom, orašastim plodovima ili kokosom.

Ovom hranom se hrane bebe kada prestanu da sisaju, daje jačinu i zdravlje!

Može da se napravi i kombinacija mungo pasulja i pirinča! Prijatno! Imajte u vidu da se nakon hlađenja još više zgušnjava, tako da nemojte štedeti vodu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: