Način pripreme
Prema ideji Valentine Gasparyan.
Spanać se oepre i ocedi, sipa se u visoku posudu zajedno sa svežim mlekom, uljem i limunovim sokom. Pomoću pasatora se pravi glatka kašica.
Brašno se pomeša sa praškom za pecivo i proseje se.
U drugoj posudi se mute jaja sa šećerom u vazdušasti krem, u njih se dodaje u porcijama smesa od spanaća i brašno tako što se meša na sporoj brzini miksera.
Gotova smesa se sipa u tepsiju rerne, oloženu papirom za pečenje. Peče se na 170 stepeni u zagrejnaoj rerni otprilike 15 minuta.
Od gotove kore se seče krug prečnika 18 cm i trake širine 8 cm od ostalog dela kore.
Sastavljanje se vrši u prstenu za regulisanje na odgovarajućem poslužavniku.
Krem se pravi na sledeći način:
U kaserolu se sipa sveže mleko sa želatinom i stavlja se na ringlu na niski stepeni - treći od ukupno devet stepeni. Meša se dok se u potpunosti ne istopi želatin, nakon čega se sipa u drugu posudu dok se ne ohladi.
U posudi se pomešaju krem sir i kiselo mleko, muti se miskerom, dodaje se šećer u prahu. U njih se dodaje ohlađena smesa od svežeg mleka sa želatinom.
Priprema se posuda odgovarajućeg prečnika koja se obavija streč folijom.
U prsten se stavlja isečena kora prečnika 18 cm, a oko nje pravougaone trake od 8 cm. Od ostale kore se prave mrve u secku i posipaju se po dnu i pomoću čaše se pritiska kako bi se izravnala površina i popunili procepi.
Na tako oblikovanu osnovu se sipa krem, a na njega se stavlja posuda da se pokriju ivice kore i da se dobije ovalni oblik. Stavlja s eu zamrzival ili firžider na nekoliko sati dok se ne stegne.
Za to vreme se priprema prva doza želea. U 350 ml proceđenog soka blendane lubenice dodaje se šećer u prahu, dobro se izmeša, dok se u potpunosti ne rastvori.
U ostalih 50 ml se stavlja želatin, ostavlja se da nabubri i stavlja se u mikrotalasnu na 30 sekundi, nakon čega se dodaje u ostali sok. Energično se meša i ovde je red na crvenu boju, kapne se nekoliko kapljica kako bi se dobila jarka crvena boja.
Skida se posuda sa prstena i pažljivo se sipa žele, nakon čega se ponovo vraća u frižider ili zamrzivač dok se ne stegne.
Čokolada se stavlja u jednokratni fišek i istopi se u mikrotalasnoj na minutu. Na jednom komadu papira za pečenje se prave semenke lubenice. Stavljaju se u frižider dok se ne stegnu na nekoliko minuta. Pincetom se ređa 1/2 semenki na blago stegnut žele, nakon čega se ponovo stavlja u frižider na finalno stezanje.
Poslednji korak je pripremanje drugog dela želea. Na isti način se vrši procedura. Sipa se pažljivo na prvi sloj, stavlja se u frižider dok se ne stegne i ređaju se odozgo ostale semenke, cilj je da se dobije 3D efekat. Ostavlja se u frižideru na nekoliko sati, nakon čega se skida prsten sa torte.
Torta lubenica - 3D efekat je gotova.