Način pripreme
Jaja za kolač se mute u penu.
Dodaje se šećer i veoma dobro se izmeša.
Ostavlja se da odstoji na 20 minuta uz periodično mešanje kako bi šećer počeo da se topi.
Brašno se sipa u posudu u kojoj će se mešati.
Dodaje se prašak za pecivo i vanila.
Veoma dobro se izmepa.
Sveže mleko se zagreva na sobnoj temepraturi.
U posebnoj posudi ulje se pomeša sa svežim kozjim mlekom.
U brašnu se pravi udubljenje u koje se sipaju jaja sa šećerom i ulje sa svežim mlekom.
Veoma dobro se meša dok se ne dobije homogena smesa sa kojom će se formirati balončići prilikom mešanja.
Jedna trećina smese se odvaja u malu posudu u koju se dodaje kakao.
Veoma dobro se meša da se ne bi dobile loptice kakaoa koje nisu rastvorene.
Bela smesa se sipa u kalup za kolač koji je prethodno namazan uljem i brašnom.
Odozgo se sipa smeđa smesa koja se ravnomerno raspoređuje.
Šareni kolač se peče 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni.
Kolač od spelte sa kakaom iz stare sveske je ukusan zdrav slatkiš.