Način pripreme
Krompir se oguli i seče na komade srednje veličine. Očišćeni luk se seče na polumesece, obe vrste šargarepe - na kolutove, paprike - na komadiće, tikvice - na kockice.
Sve povrće se stavlja u keramičku posudu krok pota.
Dodaju se izrendan jedan paradajz, aleva paprika, brašno, so po ukusu, dva lovorova lista, ulje i supena kašika miksa mediteranskih začina. Svi sastojci za đuveč se dobro izmešaju.
Sipa se voda do sredine povrća. Stavlja se poklopac i uređaj za kuvanje se uključuje na drugi stepen na 3 i po sata. Prilikom serviranja đuveč se posipa sitno naseckanim svežim peršunom.
Povrće spremljeno na taj način, čuva korisne materije koje se obično razgrađuju na visokoj tmeperaturi, ostaje celo, ne prekuva se.
Đuveč od povrća u krok potu je posno jelo, bogato ukusima i korisnim materijama.