Način pripreme
Prvo pripremite nadev za sarme od lista vinove loze. Luk i šargarepu očistite i naseckajte na sitno.
Stavite ih u dubok tiganj i prodinstajte ih u ulju sa malo vode.
Kada omekšaju, dodajte im očišćene i naseckane pečurke.
Nakon nekoliko minuta uz povremeno mešanje, dodajte pirinač, koji ste prethodno oprali i šolju vode. Čim pirinač upije vodu, nadev posolite i začinite biberom, sitno seckanom mirođijom i suvom majčinom dušicom.
Promešajte nadev i ostavite ga da se ohladi. Ako koristite sveže lišće vinove loze, neophodno je da ga prelijete vrelom vodom na oko minut.
Ako koristite konzervirano lišće nema potrebe za tim. U svaki list stavite nadev, a zatim umotajte sarmu.
Dno keramičke posude krok pota nauljite i prekrijte sa nekoliko listova vinove loze. Na njih poređajte umotane sarmice, a odozgo sve prelijte sa malo ulja.
Sipajte oko šolju i po vode, poklopite posudu sa posnim sarmicama i uključite na drugi stepen jačine i kuvajte 3 i po sata.
Odnos pirinač-voda, ako je normalan je 1 prema 3, a u ovom slučaju treba da bude 1 prema 2, 5.
Prijatno uz ove sarme od lišća vinove loze u krok potu. Recept je pogodan i za slavu Svetog Nikolu.