Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Kremasta poslastica u čaši

Kremasta poslastica u čaši

VecaVeca
Šef kuhinje
7143982k3379
Kremasta poslastica u čaši
Fotografije: Veca
1 / 3
13/10/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
3
"Uvek je pravo vreme za desert, zar ne?"

Potrebni sastojci

  • Za podlogu
  • aroma ruma - po ukusu
  • mleveni keks - 80 g
  • maslac - 30 g
  • sok od sveže ceđenog limuna - par kapi
  • Za fil
  • mleko - 180 ml
  • jaja - 2 komada
  • gustin - 2 kašike
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • šećer - 80 g
  • Za beli deo
  • slatka pavlaka - 150 ml
  • Za dekoraciju
  • piškote - 3 komada
  • mleveni keks - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajuću posudu usuti mleveni keks, preliti otopljenim margarinom, dodati aromu ruma, sok od limuna i izmešati. Dobijenu smesu rasporediti u tri čaše.

Žumanca odvojiti od belanaca. Mikserom umutiti žumanca sa 50 g šećera. Usuti 30 ml mleka, gustin i sjediniti mikserom.

Ostatak mleka usuti u šerpu, dodati vanilin šećer i umućenu smesu od žumanaca i šećera i staviti na vatru, pa kuvati dva minuta.

Mikserom umutiti belanca sa 30 g šećera i dodati u šerpu sa žumancima. Brzo mešati i kuvati jedan do dva minuta i tokom tog perioda odizati šerpu da se fil ne zalepi.

Pripremljeni fil naneti preko podloge od keksa i ostaviti da se ohladi.

Mikserom umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag i rasporediti u sve tri čaše preko žutog fila.

Dekorisati mlevenim keksom.

Kremastu poslasticu staviti u frižider da se dobro ohladi.

Prepolovljene piškote staviti u svaku čašu.

Kremastu poslasticu u čaši poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: