Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Iverak u rerni sa komoračem i krompirom

Iverak u rerni sa komoračem i krompirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Iverak u rerni sa komoračem i krompirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
5
"Ne zaboravite da ponudite svojim gostima i lepo belo vino uz ovaj savršen pečeni iverak - Rizling, Sovinjon blan, Albarinjo ili belo vino iz zone Atlante i Valensije."

Potrebni sastojci

  • iverak - 1 riba, 2 kg
  • komorač - 2 glavice, svež
  • krompir -
  • beli luk - otprilike 5 čenova
  • maslinovo ulje - otprilike 100 ml
  • limun - po ukusu
  • so - po ukusu
  • belo vino - 200 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Iverak je izuzetno ukusna riba, a spremljena u rerni je najjednostavniji način da uživamo u njoj.

Ako je do sada niste probali u kombinaciji sa komoračem, pozivam vas da to učinite - ukus pečenog iverka je sjajan!

Zamolite da očiste ribu u prodavnici ili je sami očistite tako što izvadite unutrašnjost i isečete bočna peraja i rep.

Dobro operite iverka i napravite poprečne proreze po tamnosivom delu (leđima). Oni ne smeju da stignu skroz do kosti, nego će poslužiti kao olakšica da se riba brže spremi i služi nam kao orijentir kada je gotova.

Istrljajte je solju i maslinvim uljem i pređite na komorač i krompir.

Očistite komorač i naseckajte ga na tanke ivice. Začinite solju, s malo limunovog soka i maslinovog ulja i rasporedite na dno velike/široke tepsije zajedno sa krompirom, naseckanim na kriškice, i takođe začinjenim začinima po vašem izboru i solju. Povrće zapecite na otprilike 15 minuta. Odozgo stavite ribu, zalijte vinom i pospite sa još maslinovog ulja.

Pecite otprilike sat vremena na 190-200 °C s obzirom na to da imamo iverak od 2 kilograma. Ako je vaš manji, redukujte vreme i orijentišite se prema procepima - iverak je gotov kada u njemu nema sakupljene tečnosti.

Malo pre nego što izvadite iz rerne, pripremite čips od belog luka, naseckan na kriškice i propržen u ostalom maslinovom ulju tako da postane zlatkast.

Gotovu pečenu ribu pospite belim lukom i servirajte sa kriškama limuna i garnirungom od komarača.

Ne zaboravite da ponudite gostima i lepo belo vino - Rizling, Sovinjon blan, Albarinjo ili belo vino iz zone Atlante i Valensije.

Prijatno sa ovim savršenim iverkom u rerni sa komoračem i krompirom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: