Način pripreme
Šećer se sipa u toplu vodu i meša se dok se u potpunosti ne istopi.
Kada se šećer istopio, odozgo se posipa kvasac, meša se i ostavlja se da se aktivira kao pena od piva.
Maslac se ostavlja na sobnoj temperaturi kako bi omekšao.
Speltino brašno se sipa u posudu u kojoj se mesi.
Dodaje se so i veoma dobro se meša.
U sredini brašna se pravi udubljenje u koje se sipa aktivirani kvasac i omeknuli maslac.
Meša se testo za hleb tako što se mesi 10 minuta dok ne postane meko i glatko.
Posebna posudu se podmazuje maslacem.
Testo se prebacuje u posudu sa maslinovim uljem, okreće se nekoliko puta kako bi se namazalo sa svih strana.
Posuda se pokriva krpom i ostavlja se na 2 sata da nadođe.
Kada je testo nadošlo, vadi se iz posude i stavlja se na nabrašnjenu površinu.
Mesi se 5 minuta, nakon čega se stavlja u kalup za hleb, koji se prethodno podmazan sa 2 supene kašike maslinovog ulja.
Kalup se stavlja u polietlim kesu i ostavlja se da nadođe na sat vremena, nakon čega se vadi iz kese.
Posipa se sa 2 supene kašike brašna.
Kalup za hleb se stavlja u tepsiju u koju se sipa voda dva prsta iznad dna.
Kalup sa speltinim hlebom se peče zajedno sa tepsijom vode u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni 40 minuta.
Speltin hleb sa maslinovim uljem po starom receptu je savršen za zdrave sendviče ili kao dodatk uz svako jelo.