Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Speltin hleb sa maslinovim uljem po starom receptu

Speltin hleb sa maslinovim uljem po starom receptu

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Speltin hleb sa maslinovim uljem po starom receptu4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Speltin hleb sa maslinovim uljem po starom receptu je savršen za zdrave sendviče ili kao dodatak u svako jelo"

Potrebni sastojci

  • speltino brašno - 510 g + 2 supene kašike za posipanje
  • smeđi šećer - 1 kašičica
  • topla voda - 320 ml
  • suvi kvasac - 2 kašičice
  • so - 2 kašičice
  • maslac - 2 supene kašike
  • maslinovo ulje - 50 ml + 2 supene kašike za podmazivanje kalupa za hleb
* merne jedinice

Način pripreme

Šećer se sipa u toplu vodu i meša se dok se u potpunosti ne istopi.

Kada se šećer istopio, odozgo se posipa kvasac, meša se i ostavlja se da se aktivira kao pena od piva.

Maslac se ostavlja na sobnoj temperaturi kako bi omekšao.

Speltino brašno se sipa u posudu u kojoj se mesi.

Dodaje se so i veoma dobro se meša.

U sredini brašna se pravi udubljenje u koje se sipa aktivirani kvasac i omeknuli maslac.

Meša se testo za hleb tako što se mesi 10 minuta dok ne postane meko i glatko.

Posebna posudu se podmazuje maslacem.

Testo se prebacuje u posudu sa maslinovim uljem, okreće se nekoliko puta kako bi se namazalo sa svih strana.

Posuda se pokriva krpom i ostavlja se na 2 sata da nadođe.

Kada je testo nadošlo, vadi se iz posude i stavlja se na nabrašnjenu površinu.

Mesi se 5 minuta, nakon čega se stavlja u kalup za hleb, koji se prethodno podmazan sa 2 supene kašike maslinovog ulja.

Kalup se stavlja u polietlim kesu i ostavlja se da nadođe na sat vremena, nakon čega se vadi iz kese.

Posipa se sa 2 supene kašike brašna.

Kalup za hleb se stavlja u tepsiju u koju se sipa voda dva prsta iznad dna.

Kalup sa speltinim hlebom se peče zajedno sa tepsijom vode u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni 40 minuta.

Speltin hleb sa maslinovim uljem po starom receptu je savršen za zdrave sendviče ili kao dodatk uz svako jelo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: