Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Bujon»Domaći bujon od ćuretine

Domaći bujon od ćuretine

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Domaći bujon od ćuretine
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
240 min.
Ukupno
300 min.
Porcije
3
"Koristite ga za aromatiziranje jela od pirinča, pečeni krompir ili supe."

Potrebni sastojci

  • ćureći bataci - 3 komada
  • luk - 3 glavice
  • šargarepa - 3 komada
  • celer - 3 komada, stabljika
  • peršun - 1 veza
  • lovorov list - 3 komada
  • morska so - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite i dobro operite ćureće batake.

Stavite ih u duboki lonac.

Sipajte vodu i ostavite da provri.

Luk se očisti, opere i iseče na četvrtine.

Šargarepa za domaći bujon se opere i oljušti.

Stabljike celera se operu i preseku na pola.

Peršun se očisti i opere. Drške se ne skidaju.

Nakon što voda provri, dodajte seckani crni luk, šargarepu, celer, peršun, lovorov list i so.

Ponovo se dovede do ključanja, pa se vatra smanji na nisku temperaturu da ne proključa, već da se krčka 4 sata.

Povremeno dodajte toplu vodu dok voda isparava tako da ćuretina i povrće budu prekriveni tečnošću.

Skidajte penu šupljikavom kašikom.

Posle 4 sata ključanja, lonac se skida sa vatre i stavlja na drvenu dasku.

Izvadite meso i povrće, procedite bujon u čistu šerpu.

Proceđeni ćureći bujon se ostavi da se ohladi, a zatim se skine mast koja je očvrsnula na površini.

Domaći bujon od ćuretine se deli u posude i može se zamrznuti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: