Način pripreme
Operite povrće, šargarepu i kuk oljuštite i sitno isecite. Tikvice isecite na kockice, celer i peršun i sitno iseckajte. Krompir oljuštite i secite na kockice.
U tiganju sa ugrejanim uljem sipajte isečeno povrće, treba da bude ukupno 500 g.
Kuvajte 10 minuta da omekša, posle pospite solju, biber i začinima. Dobro promešajte, dodajte maslac i kuvajte još 5-10 minuta. Skinite sa vatre, ostavite da se malo ohladi, sipajte u multipraktik i sameljite na pire.
Pire rasporedite na papir za pečenje, napravite mali pravougaonik i stavite u zamrzivač na 10-12 sati da se stegne. Izvadite i oštrim nožem secite kockice kao bujon, vi odretite veličinu.
Svaki stavite na isečenu kocku papira i poređajte u kutiju, koju ćete držati u frižideru, zato što se ne dodaju konzervansi, kao bujoni u prodavnici osim soli.
Uvek ćete pri ruci imati ukusan domaći bujon za pripremu rižota, supa, janija. Napravite, vredi :)))
U bujon možete dodati povrće po vašem izboru, crvenu cveklu, spanać, zelje, boraniju itd.