Način pripreme
Stavite prethodno potopljeni pasulj sa otprilike 2 litre vode na ringlu.
Ostavite ga tako da se kuva otprilike 15-20 minuta. Nakon što ocedite pasulj, stavite otprilike 3 litre vode i vratite na ringlu.
Ostavite ga da vri otprilike sat i po vremena dok ne bude gotov. Nakon čega ocedite i ostavite sa strane.
Naravno, mnogo ljudi više voli skuvan i konzerviran pasulj, kupljen u prodavnici. Ja smatrad da je najbolje sami da ga skuvamo.
U drugoj šerpi propržimo luk i šargarepe na nekoliko minuta, nakon toga dodajemo 2 kašičice aleve paprike, dobro izmešamo i dodajemo pastu od paprika.
Kuvamo minutu i dodajemo paradajz pire, takođe i otprilike 200 ml vode, sušene paprike, kašičicu meda i kuvamo otprilike 15-20 minuta. Dodajemo skuvani pasulj i začinjavamo divljom nanom, crnim biberom i solju.
Kuvamo još otprilike 10 minuta.
U tiganju zagrevamo ulje, propržimo brašno dok se ne dobije zlatkasta boja. Dodajemo kutlaču, dve bujona iz pasulja.
Sipamo zapršku u šerpu mešajući. Kuvamo još malo i skidamo sa ringle.
Možete poslužiti sa sitno naseckanim peršunom. Sa ili bez peršuna, čorba od pasulja je uvek dobrodošla za trpezu!
Prijatno!