Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Razvučena pita sa vodom

Razvučena pita sa vodom

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922944k330
Razvučena pita sa vodom
Fotografije: Maria Simova
2 / 5
03/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
8
"P. S. Ako ispoštujete reč po reč, korak po korak i uložite malo strpljenja i ljubavi, garantujem vam neobično mekanu i veoma ukusnu pitu. Probajte, podelite i komentarišite!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • voda - 400 ml, topla
  • sir - 300 g, za posipanje između listova
  • ulje - 300 ml (mast, maslac) za premazivanje listova
* merne jedinice

Način pripreme

Umesite meko testo od sastojaka za njega gore napisanih. Mesite neprestano 10-15 minuta dok: kada rasečete nožem testo unutra u njemu ne budu formirani balončići sa vazduhom, to je signal da je vaše testo spremno, uvijte krpom na 10 minuta da se opusti. Od testa isecite i oblikujte 30 okruglih loptu, poređajte ih na nabrašnjenu radnu površinu i ponovo umotajte u krpu na 20 minuta.

Za to vreme izmrvite sir, njega može da bude više (po ukusu), ale ne i manje. Zagrejte ulje u širokom tiganju na kratko (da možete da umačete svoj prst) ili odgovarajuću masnoću koju ste izabrali, nje takođe može da bude više, ali ne i manje.

Namažite tepsiju u kojoj ćete peći pitu sa malo tvrde masti (mast, maslac). Umočite nekoliko loptica u tiganj sa masnoćom (koliko može da stane). Uvaljajte lopticu u masnoću, palcem pravite blago udubljenje (kao kašika) zagrabite malo masnoće u nju, i počnite prstima obe ruke da razvlačite u krug lopticu dok ne dobijete list veličine tepsije (mnogo tanak, gotovo providan), stavite listove u tepsiju.

Na ovaj način uradite sa svim loptama, stavljajući dobijene listove jedan na drugi, a između njih posipate sa po malo masnoće i sira tako da vam bude dovoljno sastojaka za pitu. Na poslednji list stavite malo masnoću.

Oblikujte pitu za pečenje tako što prstima razvlačite krajeve pite kako bi se raširio njen prečnik. Podvijte krajeve ispod nje, lagano vrhom prstiju pritisnite na nekoliko mesta pitu kako bi se dobila lagana udubljenja i ravnomerno pospite ostalom masnoćom. Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rerni na 200 steoeni, tako što 20 minuta nakon stavljanja smanjujete temperaturu na 180.

Kada vaša pita dobije željenu boju odozgo, stavite aluminijumsku foliju da ne gori više. Nakon otprilike 45-50 minuta pečenja, izvadite pitu iz rerne, napraskajte prstima s malo vode kako bi korica ostala mekana i uvijte folijom i krpom zajedno da ostane mekša. Nakon 10 minuta stajanja, odmotajte i rasecite pitu u komade po vašoj želji. Servirajte!

P. S. Ako ispoštujete reč po reč, korak po korak i uložite malo strpljenja i ljubavi, garantujem vam neobično mekanu i veoma ukusnu pitu. Probajte, podelite i komentarišite!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: