Način pripreme
U posudu prosejte brašno i oblikujte udubljenje. U njega sipajte so, gaziranu vodu na sobnoj temepraturi, ulje i sirće, izmešajte i umesite meko i elastično testo.
Podelite testo na četiri jednaka dela i oblikujte u lopte, umočite ih u posudu sa uljem i uvaljajte ih u njega.
Posudu pokrijte poklopcem ili streč folijom, ostavite tako na ne manje od 30 minuta da testo odmori. Za to vreme pripremite nadev, tako što pomešate i izmešate jaje sa sirom i kiselim mlekom.
Uzmite jednu dobro uvaljanu u ulje loptu i počnite da je rastežete sa svih strana dok veličine ne postanet veličine dna jedne tepsije.
Stavite koru na radnu površinu blago posutu uljem i počnite da rastežete koru u najtanji moguć list, čak i providan.
Namažite listove uljem i pomoću četke pospite ¼ nadeva i uvijte u veoma labav rolat.
Stavite rolat u sredinu tepsije podmazane uljem i uvijte u puža.
Tako nastavite proceduru sa sve 4 lopte uvijajući ih jednu za drugom. Oblikovanu razvijenu pitu namažite odozgo sa pomešane 2 supene kašike ulja i 2 supene kašike kiselog mleka.
Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 200°C prvih 20 minuta.
Nakon čega smanjite temperaturu na 180 i dopecite dok ne postane zlatkasto braon boje i dok ne bude gotovo, na još otprilike 15 minuta.
Ispečenu uvijenu pitu izvadite iz rerne i posipte hladnom vodom, pokrijte čistom i gustom krpom da se dinsta, otprilike 10 minuta.
Meka, sipkadta i ukusna razvučena uvijena pita sa gaziranom vodom, uživajte u njoj!