Način pripreme
Karfiol isecite na cvetove i stavite u veliku šerpu vrele vode. Blanširajte pet minuta, a zatim ocedite i ostavite na stranu.
Pržite slaninu u velikom, dubokom tiganju na srednjoj vatri. Kada je gotova, izvadite je šupljikavom kašikom, čuvajući masnoću od nje.
U tiganj sa masnoćom dodajte maslinovo ulje, sitno seckani crni i beli luk. Dinstajte pet minuta ili dok luk ne omekša. U međuvremenu, umutite mleko i brašno zajedno u posudi.
Sipajte u šerpu i ostavite mleko da ključa na laganoj vatri.
Zatim dodajte gaudu, mocarelu i so po ukusu. Sve promešajte dok sos od sira ne postane gladak.
Blanširani karfiol stavite u pleh i prelijte pripremljenim sosom. Po vrhu pospite prženu slaninu.
Zapečeno jelo sa karfiolom stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 30 minuta.
Kada je zapečeno jelo od karfiola gotovo, pospite ga seckanim vlascem.
Uživajte u ovom zlatnom jesenjem jelu - zapečenom jelu od karfiola sa slaninom!