Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Čokoladna mlečna torta Joli

Čokoladna mlečna torta Joli

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8102703k265
Čokoladna mlečna torta Joli
Fotografije: Albena Asenova
1 / 4
17/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Unikatna jesenja torta sa zasićenim mlečno-čokoladnim ukusom i sočnim prelivenim korama"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • šećer - 2/3 šolje
  • voda - 1/2 šolje
  • jaja - 4 komada
  • orasi - 1/2 šolje, mleveni
  • čokolada - 50 g, prirodna
  • brašno - 4 supene kašike
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • vanila - 1 kesica
  • Za prelivanje
  • sveže mleko - 1 šolja, hladno
  • rum - 1 supena kašika
  • šećer - 2 supene kašike
  • Za glazuru
  • čokolada - 200 g (prirodna ili mlečna)
  • slatka pavlaka - 200 ml
  • kravlji maslac - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu unikatnu jesenju tortu, prvo se sprema šećerni sirup tako što se pomešaju voda i šećer. Stavljaju se na ringlu dok se šećer ne istopi. Ostavlja se da se ohladi.

U posudi se mute belanca. U njih se dodaje polovina sirupa i ponovo se muti dok se ne formiranju vrhovi. Ostali sirup se muti sa žumancima.

Posevno se pomešaju suvi sastojci - orasi, brašno, prašak za pecivo i vanila.

U umućena žumanca pažljivim mešanjem dodaju se suvi sastojci, izlomljena čokolada i belanca.

Smesa se prabacuje u kalup sa pokretnim bordom i prethodno pokrivena papirom za pečenje. Kora se peče otprilike 35-40 minuta u zagrejanoj rerni na 180 °C.

Kada se čokoladna kora ohladi, preliva se hladnim svežim mlekom začinjenim rumom i šećerom.

Za spremanje čokoladne glazure potrebno je da se zagreje tečna pavlaka zajedno sa čokoladom i kravljim maslacem. Sve se meša dok se ne dobije glatka kremasta smesa koja se raspoređuje po zalivenoj kori.

Čokoladna mlečna torta Joli se ukrašava prema sopstvenom ukusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: