Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita sa Lukom»Pita sa lukom sa korama za pitu

Pita sa lukom sa korama za pitu

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
304811k86
Pita sa lukom sa korama za pitu
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 4
18/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
3
"Neodoljiva pita sa lukom i prazilukom i još ukusnih iznenađenja u nadevu!"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje (500 g)
  • vilin prsten - 200 g, zamrznut
  • luk - 1 velika glavica
  • crveni luk - 1 glavica
  • prazuluk - 1 veliki struk
  • svinjska mast - 2 supene kašike
  • šećer - 2 prstohvata
  • crni biber
  • so
  • ulje
  • kiselo mleko - 200 g
  • jaja - 1 komad
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • brašno - 5 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Vilin prsten se odmrzava i stavlja u dubok tiganj. Obe vrste luka se očiste i sitno naseckaju. Praziluk se očisti i opere. Secka se na kriškice. Svi sastojci se dodaju u tiganj. Dodaje se svinjska mast i propržava se. Dodaje se šećer kako bi ukus ljutih sastojaka učinio mekšim.

Začinjava se solju i crnim biberom. Meša se dok ne omekša. Priprema se nauljena tepsija. Gotov nadev se deli na 6 jednakih delova.

Prvi deo nadeva se raspoređuje u jedan kraj po celoj dužini kora. Hvataju se 2 i uvija se u rolat. Ređaju se u tepsiju tako što se uvija u puža.

Ponavlja se sa ostalim korama i nadevom. Dobija se veliki puž kao uvijena pita. Na kraju ostaje jedna kora koja se koristi malo kasnije.

U posudu se stavlja kiselo mleko. Razbija se jaje i dodaje se soda bikarbona. Muti se. Dodaje se brašno i ponovo se muti.

Raspoređuje se po piti sa lukom sa gotovim korama, tako što se ne podmazuje oko nje i popunjavaju se praznine između odvojenih kora.

Mali deo smese se ostavlja sa strane. Poslednja kora se poklapa po piti sa lukom i krajevi se podvlače ispod nje. Ostala smesa se sipa odozgo i raspoređuje se.

Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike 40 minuta. Kada je gotova, vadi se iz rerne i poprska se vodom. Pokriva se krpom za pite.

Pita sa lukom sa korama za pitu od koje želiš još.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: