Način pripreme
Posni pasulj sa koprivom i zelenišem u rerni - jedn od najboljih načina da napravite pasulj.
Potopite pasulj prethodnu noć u hladnoj vodi. Sledećeg dana ga ocedite, stavite u šerpu i sipajte novu vodu. Kuvajte dok ne omekša tako što prilikom prvog uzaviranja ponovo promenite vodu.
Pripremite sve povrće i zeleniš:
Luk, paradajz i celer sitno naseckajte, šargarepu na tanke kolutiće, paprike na komadiće veličine po vašem ukusu. Beli luk naseckajte na tanke kriškice.
Od zelenog lisnatog povrća prvo poparite kopricu u ključaloj vodi, posle je iseckajte skidajući drške. Zelje, divlju nanu i blitvu operite i takođe naseckajte.
Kada je sve gotovo, zagrejte ulje (može ne sve) u dubokom tiganju ili kaseroli. Propržite luk i tokom 2 minute dodajte ovim redosledom - šargarepa, celer, paprike, mladi luk, zeleniš, nakon njih malo vode i na kraju beli luk i paradajz.
Posolite i po želji dodajte malo suve divlje nane za pojačavanje ukusa, s obzirom na to da prethodni nije veoma aromatičan.
Stavite oceđeni pasulj, prebacite u tepsiju i sipajte vodu u alevu papriku rastvorenu u njoj. Možete koristiti i bujon od kuvanja pasulja. Sami procenite količinu prema tome koje gustine želite da bude posno jelo.
Ubacite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite otprilike 40 minuta. Ako je na kraju ostalo više bujona, možete da pojačate temperaturu na 200 stepeni kako bi se pasulj zgustio. Imajte u vidu da ako odstoji, svakako će upiti veći deo tečnosti koji je ostao.
Ovo jelo je još ukusnije sledećeg dana nakon njegove pripreme. Lično meni se dopada hladno.
Posni pasulj poslužite sa lepim hlebom i jedite sa zadovoljstvom.
Prijatno!