Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Testo od maslaca sa frandžipanom i jabukama

Testo od maslaca sa frandžipanom i jabukama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k204
Testo od maslaca sa frandžipanom i jabukama
Fotografije: marcheva14
1 / 3
14/09/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
4
"Očaravajući kolač, koji dobija ne samo naše ovacije, nego i naša srca"

Potrebni sastojci

  • KORA OD MASLACA
  • brašno - 175 g
  • so - 1/4 kašičice
  • šećer - 14 g ili 1 supena kašika, kristal
  • maslac - 113 g, hladno, na kockice
  • voda - 30 - 60 ml ledena
  • FRANDŽIPAN
  • bademovo brašno - 50 g
  • brašno - 12 g ili 1 supena kašika
  • šećer - 50 g ili 1/4 šolje, kristal
  • maslac - 40 g ili 3 supene kašike
  • jaja - 1 komad, L, na sobnoj temperaturi
  • vanila - 1/2 kašičice, ekstrakt
  • so - 1/8 kašičice, prstohvat
  • JABUKE
  • jabuke - oko kilogram, srednje velićine zelene, očišćene
  • šećer - 35 g ili 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Radi se blenderom. Ravan pleh, obložen papirom za pečenje. Rerna - 190 stepeni.

U blender ili multipraktik se sipa brašno, so, šećer i okene se jednom da se pomešaju. Ravnomerno se stavljaju hladne kockice maslaca preko smese od brašna, muti se dok smesa ne postane mrvljiva - oko 15 sekundi. Mogu i da ostanu veći komadići maslaca, ali to nije problem, neka tako i ostanu.

Nakon toga se dodaje ledena voda iz zamrzivača - prvo 30 ml i na dugmetu start-stop se okrene dok testo ne počne da se sjedinjuje sa vodom, ali ne treba da se dobije lopta. Ako je testo suvo i ne drži dobro, to se proverava tako što se prođe između prstiju, onda se dodaje još malo ledene vode. Treba da zastane između kažiprsta i palca i da se ne rasprsne. Lopta testa se deli na dva jednaka dela, svaki deo se oblikuje na disk, pokriva se folijom i drži u frižideru da se maslac stvrdne, oko 1 sat. Radi se samo sa jednim diskom, a drugi se može držati u zamrzivaču, kasnije se radi sa njim.

Uzima se disk i ako je mnogo tvrd se ostavlja na 5 minuta da odstoji, tako se neće raspasti za vreme razvlačenja oklagijom. Stavlja se preko brašnom posute radne površine, oklagija se takođe posipa brašnom. Testu treba pravilna temperatura, da se ne cepa za vreme rada, a ako se cepa, pukotine se zatvaraju rukama. Razvlači se uvek od sredine ka kraju. Treba da bude tanko, prečnika oko 30 cm. Uz pomoć oklagije se stavlja preko papira za pečenje u ravan pleh i ostavlja u frižideru na 1/2 sata. Vreme pripreme je oko 30 minuta.

FRANDŽIPAN

U blender se stavlja brašno, bademovo brašno, šećer i so. Uključi se da okrene samo jednom. Nakon toga se dodaju drugi sastojci i miksuje se dok se ne dobije glatka pasta - nekoliko sekundi. Prebacuje se u posudu i ostavlja u frižideru.

JABUKE

Oko 1 kg jabuka ili 4 velike zelene jabuke se oljušte, očiste i iseku na kriške oko 1/2 cm. Testo se izvadi iz frižidera i preko njega se ravnomerno rasporedi preko frandžipana, ostavlja se 5 cm nenamazano sa strane.

Kriške jabuka se poređaju ravno, sa osnovom na dole, jedna do druge, ostavlja se 5 cm testa slobodno. Savija se sa strane i pravi i kod galett-a, preko jabuka, proveramo da li ima pukotina, namažemo pavlakom ili mlekom uz pomoć četke. Obilno se posipa šećerom ili 3 supene kašike. Peče se na 190 stepeni oko 50-60 minuta. Jabuke treba da budu nežne nakon pečenja i da imaju prijatnu boju, takođe treba da budu mekane, ali ne kašaste. Ostavimo da se ohladi.

Izvor: italijanska kuhinja

Napomena: koristila sam maslac Prezident

Ovaj kolač sam pravila po prvi put i ako se prate proporcije uveć će biti uspešan, zato što je jednostavan, samo je napisano mnogo. Mogu da kažem da je čarobni frandžipan od jabuka kombinovan sa tankom korom od maslaca, badema i zaslađenih jabuka. Predivan desert za jesen, ko ima tako divno voće kao što su jabuke.

One su jedan od najupotrebljivanijih voćki u razlićitim kolačima. Kad se peku treba da se koristi pravilna sorta jabuka, da bi se sačuvao izgled. Za ovaj kolač sam izabrala zelenu jabuku koja je slatka, i ne postaje kašasta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: