Način pripreme
U šerpi na srednjoj vatri zagrejte med i šećer bez ključanja dok se šećer skoro ne istopi.
Sklonite sa vatre i dodajte maslac. Mešajte dok se ne istopi.
Pomešajte brašno, začine (muškatni oraščić, đumbir, cimet, karanfilić, korijander), limunovu koricu i kakao u činiji. Amonijačna soda se rastvori u 10 ml vode.
Mešavina jaja, meda i sode se doda u mešavinu brašna.
Mešajte drvenom kašikom oko 5 minuta dok se ne dobije meko i jednolično i lagano sjajno testo. Brašno se više ne dodaje!
Testo za kolače se umota u nekoliko slojeva folije i ostavi da se ohladi, ali ne u frižideru. Ostavlja se najmanje 1 noć i može ostati do 2 meseca.
Lagano se umesi na pobrašnjenoj podlozi i polovina se razvalja na 5 mm debljine. Isecite figure božićnih slatkiša (u principu, zvezde i srca). Sa ostatkom testa, radnja se ponavlja. Kolačići se premeštaju u pleh obložen papirom za pečenje i ostavljaju na sobnoj temperaturi 1-2 sata (može i preko noći).
Rerna se zagreva na 170 stepeni sa gornjim i donjim grejačem. Lebkuhens se peku oko 10 minuta, a da ne porumene po ivicama! Pečenje zavisi od njihove veličine.
Dok se peku, u šerpi pomešajte šećer u prahu sa vodom i ostaviti da ključa 8-10 minuta. Lebkuhens se, dok su još vrući, brzo premazuju glazurom pomoću četke.
Do sledeće serije kolača, glazura se može već stvrdnuti, pa se dodaje malo vode i zagreva neposredno pre nego što se praznični kolačići izvade iz rerne.
Ostavite da se ohlade aromatični kolačići Lebkuhen.