Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Božićna baklava u školjkicama

Božićna baklava u školjkicama

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Božićna baklava u školjkicama
Fotografije: Stoyanka Rusenova
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
24
"Ako vam je dosadila klasična baklava, ovog Božića probajte nešto drugačije"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • maslac - 100 g, istopljeni
  • ulje - 30 ml
  • za posipanje između kora
  • kikiriki - 1/2 šolje, istucani
  • orasi - 1/2 šolje
  • sirup
  • šećer - 3 šolje
  • voda - 3 šolje
  • limun - 1 kriška
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo u šerpu stavljamo šećer sa vodom i ostavljamo da se kuva na ringli.

U smesu stavljamo i kriške limuna.

Kada se sirup zgustio, skidamo ga i ostavljamo sa strane.

Uzimamo kore za pitu.

Razvijamo ih i sečemo po dužini na tri jednaka dela.

Uzimamo jednu kor od naseckanih, premazujemo istopljenim maslacem, stavljamo odozgo još jednu i nju premazujemo.

Od jednog kraja kore do drugog posipamo smesom koju smo prethodno sakupili od kikirikija i oraha.

Pažljivo počinjemo da uvijamo u harmoniku od jedne strane ka drugoj.

Kada stigne do kraja, savijamo obe strane ka sredini i pokrivamo oba kraja.

Dobijaju se školjkice koje ređamo u okruglu tepsiju.

U posudicu u kojoj je istoljeni maslac dodajemo i ulje i dobro mešamo.

Veoma dobro premazujemo baklavu odozgo.

Stavljamo u rernu da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni.

Ostavljamo da tako odstoji 5-6 minuta i tada zalivamo hladnim šećernim sirupom.

Ostavljamo sa strane kako bi upio sirup i nakon toga poslužujemo.

Serviramo božićni kolač na trpezu.

Ako vam je dosadila klasična baklava, ovog Božića probajte božićnu baklavu u školjkicama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: