Način pripreme
Aktivirajte kvasac sa malo toplog mleka, šećera i obilno pospite brašbom. Odvojte jedno žumance za premazivanje, a ostala jaaj umutite sa kiselim mlekom, svežim mlekom i uljem.
Prosejte brašno sa solju, napravite udubljenje i sipajte tečne sastojke.
Umesite lepo, glatko testo koje ostavite da nadođe pokriveno folijom.
Testo podelite na 6 lopti s tim što su tri malo veće. Razvijte velike i poređajte jednu na drugu mazajući maslac između njih.
Podelite ih po sredini na 8 delova pazeći da ostane otprilike 2 cm do ruba nerasečeni deo. Svaki trougao okrećete nazad i podvijate odozdo.
Razvijte i druge 3 lopte na isti način tako što ih rasečete na 8 trouglova, svaku rasecite po sredini i izbušie odozdo ka gore (dobija se list).
Listove poređajte u unutrašnju stranu venca koji se dobije od drugih većih delova testa. Ostali deo testa se oblikuje u veliku loptu i odozgo se pokriva rešetkom od testa.
Stavlja se po sredini u tepsiju i tako oblikovana raskošna božićna pogača se pokriva i ostavlja da nadođe. Gotova nadošla pogača se maže umućenim žumancem i posipa se semenkama.
Peče se u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.
Ova unikatna pogača može da krasi vašu trpezu za Božićne praznike.
Pogledajte i druge naše praznične pogače.