Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Raskošna Božićna pogača

Raskošna Božićna pogača

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2594k
Raskošna Božićna pogača
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
12
"Ova unikatna pogača može da krasi vašu trpezu za Božićne praznike."

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 550 ml
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • kvasac - 1 kockica
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 1 supena kašika
  • ulje - 5 supenih kašika
  • brašno - 1200 g
  • maslac - 120 g
  • susam
  • bundevino seme
  • miks semenki
* merne jedinice

Način pripreme

Aktivirajte kvasac sa malo toplog mleka, šećera i obilno pospite brašbom. Odvojte jedno žumance za premazivanje, a ostala jaaj umutite sa kiselim mlekom, svežim mlekom i uljem.

Prosejte brašno sa solju, napravite udubljenje i sipajte tečne sastojke.

Umesite lepo, glatko testo koje ostavite da nadođe pokriveno folijom.

Testo podelite na 6 lopti s tim što su tri malo veće. Razvijte velike i poređajte jednu na drugu mazajući maslac između njih.

Podelite ih po sredini na 8 delova pazeći da ostane otprilike 2 cm do ruba nerasečeni deo. Svaki trougao okrećete nazad i podvijate odozdo.

Razvijte i druge 3 lopte na isti način tako što ih rasečete na 8 trouglova, svaku rasecite po sredini i izbušie odozdo ka gore (dobija se list).

Listove poređajte u unutrašnju stranu venca koji se dobije od drugih većih delova testa. Ostali deo testa se oblikuje u veliku loptu i odozgo se pokriva rešetkom od testa.

Stavlja se po sredini u tepsiju i tako oblikovana raskošna božićna pogača se pokriva i ostavlja da nadođe. Gotova nadošla pogača se maže umućenim žumancem i posipa se semenkama.

Peče se u zagrejanoj rerni na 170 stepeni.

Ova unikatna pogača može da krasi vašu trpezu za Božićne praznike.

Pogledajte i druge naše praznične pogače.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: