Način pripreme
Toplo mleko, kvasac, beli šećer i kisela pavlaka se pomešaju i ostavljaju na 10 minuta. Dodaje se 100 g maslaca (istopljenog) i 480 g brašna. Meša se drvenom kašikom dok se sve dobro ne pomeša. Treba da se dobije lepljivo testo, ne dodaje se više brašna u ovoj etapi!
Posuda se pokriva folijom i krpom i ostavlja se na sat vremena da nadođe.
Vadi se na kuhinjsku površinu i meša se sa ostalih 100 g brašna + 1 kašičicom praška za pecivo na 10 minuta tako što se postepeno dodaje.
Razvija se u oblik pravougaonika i dobro se maže sa 60 g mekog maslaca. Posebno se pomeša smeđi šećer i cimet i posipa se po maslacu.
Uvija se rolat od duže strane. Koncem za zube se seku slatke rolnice (može i nožem, ali s koncem budu lepše). Ređaju se u tepsiju obloženu papirom za pečenje, pokrivaju se i ostavljaju se da se odmore na 15-30 minuta.
Peče se na 180°С 25-30 minuta, ako odozgo počne previše da se zapeče, pokriva se folijom.
Kada se ispeku i ohlade, mogu da se pospu glazurom od šećera u prahu i svežim mlekom.
Vazdušaste rolnice od cimeta za Božić su savršeni božićni desert zajedno sa štolenom i božićnim medenjacima.