Način pripreme
Domaći sir od kravljeg mleka je toliko ukusan da ćete već želeti uvek sami da ga pravite.
Za sir koristim domaće kravlje mleko.
Zagreva se do telesne temeprature i na svaki litar mleka se stavlja po šest kapljica kvasca za sir. Ja uvek stavljam u potrebne kapljice još šest. Ako se brinete da mleko nosi bakterije, možete da koristite pasterizovano.
Izmešano sa kvascem, mleko se pokriva i odstoji tako sat i po vremena, nakon toga se seče čistim oštrim nožem na kvadrate i ostavlja se pokriveno još pola sata.
Nakon toga se sipa u čistu i mokru cediljku od gaze ili nekoliko slojeva gaze i ostavlja se da se cedi - otprilike 2-3 sata.
Cediljka sa domaćim sirom se pristiska nečim teškim, u nagnutoj tepsiji, podignuta nečim u jednom kraju kako bi se oblikovao kotur sira i da se dobro iscedi, tako stoji otprilike 12 sati.
Nakon toga ga vadimo iz cediljke i usolimo ga.
Domaći kravlji sir je gotov.