Način pripreme
U veliku posudu prosejte zajedno brašno, prašak za pecivo, sodu, cimet, prstohvat pimenta i malo soli.
Posebno dobro izmešajte prethodno skuvanu (može i pečenu) bundevu, 3/4 mlaćenice i vanilu.
Ostavite sa strane. Pomoću miksera umutite maslac, šećer i jaja dok se ne dobije bela, vazdušasta smesa. Smanjite brzinu i postepeno dodajte prosejane suve sastojke tako što ih naizmenično slažete sa smesom od bundeve.
Ponovite dok se ne potroše obe konzistencije. Mutite dok se ne dobije lepa i homogena smesa. Kalup za pečenje koji ste izabrali dobro podmažite sa svih strana.
Pecite u umerenoj rerni 45 do 50 minuta. Kada čačkalica izađe suva - kolač je gotov.
Ohladite 15-20 minuta, pre nego što okrenete kalup da ga ne biste polomili.
Dok spremate kolač, posebno napravite glazuru na sledeći način:
Pomešajte šećer u prahu sa ostalim delom mlaćenice i mešajte dok se ne dobije vazdušasta pena.
Ohladite dok se ne zgusti, a nakon toga zalijte kolač već izvađen iz kalupa za pečenje.
Kolač Zlatna jesen je gotov.