Način pripreme
1. Rastvorite kvasac i šećer i lagano ugrejte mleko i vodu. Pokrijte posudu krpom i ostavite na toplom 7-8 minuta da se aktivira.
2. U posudu prosejte brašno i napravite udubljenje u koje razbijte jaja, odvojite žumance za premazivanje na kraju. Stavite so, rum i ulje. Ako želita da vam je pogača slađa možete staviti još malo šećera.
3. Sipajte kvasac u udubljenje i zamesite glatko testo koje se ne lepi. Skupije u loptu i namažite. Stavite je ponovo u posudu i stavite na toplo jedan sat.
4. Naraslo testo premesite drugi put i od njega odvojite malu lopticu. Preosalo oblikujte koliko je moguće na pravilniji kvadrat, sipajte brašno po radnoj površini da se ne lepi. Namažite površinu kvadrata i presavije u trougao.
5. Oštrim nožem napravite dva proreza uporedo sa stranicama trougla, da ne stignete do kraja. Pogledajte slike koje sam stavila.
6. Ponovo odvijte i presavijte ka centru svaki ugao. Dobićete cvet sa 4 lista.
7. Sa odvojenom malom lopticom uradite na isti način i stavite je u sredinu velikog cveta. Ostavite da nadođe još jednom oko 45 minuta.
8. Namažite umućenim žumancem sa nekoliko kapljica ulja i pospite zlatnim mrvicama da bude potpuna jesenja slika.
9. Pecite na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni oko 30 minuta.
Kad izvadite iz rerne premažite maslacem i pokrijte krpom 5-10 minuta. Prijatno!