Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pogača Zlatna jesen

Pogača Zlatna jesen

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Pogača Zlatna jesen
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Mekana pogača sa mirisom jeseni, koja će vas podsetititi da najlepše tek predstoji"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + još za mešenje
  • sveže mleko - 130 ml
  • voda - 140 ml
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 2 prstohvata
  • rum - 1 supena kašika
  • ulje - 3 supene kašike + još za premazivanje testa
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 25 g, svež
  • poslastičarske mrvice - zlatne mrvice za posipanje
  • maslac - 25 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac i šećer i lagano ugrejte mleko i vodu. Pokrijte posudu krpom i ostavite na toplom 7-8 minuta da se aktivira.

2. U posudu prosejte brašno i napravite udubljenje u koje razbijte jaja, odvojite žumance za premazivanje na kraju. Stavite so, rum i ulje. Ako želita da vam je pogača slađa možete staviti još malo šećera.

3. Sipajte kvasac u udubljenje i zamesite glatko testo koje se ne lepi. Skupije u loptu i namažite. Stavite je ponovo u posudu i stavite na toplo jedan sat.

4. Naraslo testo premesite drugi put i od njega odvojite malu lopticu. Preosalo oblikujte koliko je moguće na pravilniji kvadrat, sipajte brašno po radnoj površini da se ne lepi. Namažite površinu kvadrata i presavije u trougao.

5. Oštrim nožem napravite dva proreza uporedo sa stranicama trougla, da ne stignete do kraja. Pogledajte slike koje sam stavila.

6. Ponovo odvijte i presavijte ka centru svaki ugao. Dobićete cvet sa 4 lista.

7. Sa odvojenom malom lopticom uradite na isti način i stavite je u sredinu velikog cveta. Ostavite da nadođe još jednom oko 45 minuta.

8. Namažite umućenim žumancem sa nekoliko kapljica ulja i pospite zlatnim mrvicama da bude potpuna jesenja slika.

9. Pecite na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni oko 30 minuta.

Kad izvadite iz rerne premažite maslacem i pokrijte krpom 5-10 minuta. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: