Način pripreme
Med se sipa u kaserolu sa nelepljivim premazom. Dodaje se šećer i veoma dobro se meša.
Med sa šećerom se zagreva na niskoj temepraturi dok se šećer ne istopi, nakon čega se skida sa ringle.
U posudu u kojoj će se mesiti se sipa speltino brašno.
Dodaje se prašak za pecivo, so, cimet i vanilin šećer. Veoma dobro se meša.
U sredini se pravi udubljenje u koje se dodaje 8 kašičica vode i med sa šećerom. Mesi se meko testo.
Testo se ostavlja na 30 minuta na sobnoj temperaturi. Nakon čega se razvija u koru debljine 0.5 cm.
Kalupčićima za kolačiće se seku jelkice koje se ređaju u tepsiju na papir za pečenje.
Žumance se veoma dobro meša, nakon čega se žumancetom premazuju medenjaci.
Peku se 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Kada se izvade iz rerne, ređaju se na drvenu dasku kako bi se ohladili.
Fondan se razvija u ranku koru na silikonsku podlogu koja je posuta finim kukuruznim brašnom.
Kalupčićem se seku jelkice.
Svaki ispečeni medenjak se premazuje pastom od lešnika na koji se stavlja jelkica od fondana.
Božićni kolačići se čuvaju u kutiji na sobnoj temepratri.
Nemačke speltine jelkice su gotove.