Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Novogodišnja seoska razvijena torta

Novogodišnja seoska razvijena torta

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8032573k253
Novogodišnja seoska razvijena torta
Fotografije: Albena Asenova
2 / 3
28/01/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Neobična torta sa kojom ćete se zasladiti u Novogodišnjoj noći"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 4 supene kašike
  • kravlji maslac - 6 supenih kašika
  • amonijačna soda - 1 kesica (10 g)
  • brašno - koliko je potrebno da upije
  • kora limuna - od 1 limuna
  • Za krem
  • sveže mleko - 1200 ml
  • šećer - 3/4 šolje
  • skrob sa ukusom čokolade - 2 kesice (po 60 g)
  • kravlji maslac - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi se mute jaja i šećer dok ne pobele. Dodaje se omekšali kravlji maslac i amonijačna soda.

Nakon mešenja u porcijama se dodaje prosejano brašno i izrendana kora limuna.

Mesi se ne veoma meko testo, tako da se lako razvija.

Testo se deli na oet jednakih lopti. Svaka lopta se razvija u koru sa prečnikom od otprilike 25 cm prečnik.

Svaka kora se prebacuje u tepsiju obloženu papirom za pečenje, nakon čega se stavlja u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni. Peče se otprilike deset minuta ili dok ne počne blago da porumeni.

Krem za tortu se pravi sa dve kesice skroba sa ukusom po želji. Za taj cilj se zagreva jedan litar mleka zajedno sa tri četvrtine šolje šećera. U posudi se pomešaju dve kesice skroba sa dvesta mililitara mleka.

Mešaju se dok se skrob ne rastvori, nakon čega se u mlazu sipaju u već zagrejano mleko i šećer.

Krem se neprestano meša dok se ne zgusti. Pre nego što se skine sa ringle dodaju se dve supene kašike kravljeg maslaca i ponovo se meša.

Torta se sastavlja tako što se slaže red ispečene kore, premazuje se kremom, red kore, krem itd. Završava se kremom, tako što se njime premazuje torta i sa strane. Na kraju se posipa mlevenim orasima.

Seoska torta se ostavlja u frižideru na jednu noć kako bi omekšala, nakon čega je spremna za serviranje.

Novogodišnja seoska razvijena torta je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Predivna i izdašna torta
28.01.2023 10:53