Način pripreme
Pripremanje krušaka. Ogulite i naseckajte ih na kockice. U šerpu se sipaju vino i voda. Dodaje se šečer i kruške. Dodajete sok i koru pomorandže i kuvajte otprilike 15 minuta. Ostavljaju se da se ohlade.
U posudi se mute jaja. Dodaje se šećer i mućenje se nastavlja dok se ne dobije vazdušasti krem. U tankom mlazu se dodaje mleko, ulje, sok i med. Dobro se izmeša.
Na kraju se dodaje brašno prosejano sa praškom za pecivo, soda i začini. Ponovo se meša špatulom koliko je potrebno da se pomešaju sastojci.
Smesa se deli na tri dela. Svaki deo se sipa u kalup (22-24 cm) i peče se na 180 stepeni otprilike 15 minuta svaki. Ostavlja se da se ohladi u potpunosti.
Čokoladni mus napravite tako što stavite mleko i 1/3 pavlake u šerpicu i zagrejte na ringli. Mute se jaja sa šećerom. U njih se u tankom mlazu dodaju vruće mleko i pavlaka. Smesa se vraća nazad na ringlu. Energično se meša dok se krem ne zgusti.
Skinite sa ringle, dodajte čokoladu, dobro izmešajte i ostavite da se ohladi. U krem u delovima dodajte umućenu pavlaku (nemojte je mnogo mutiti). Mešajte špatulom koliko je potrebno da se pomešaju, ne preterujte.
Na odgovarajući poslužavnik stavite prsten za torte. Stavite jednu koru i zalijte je sirupom od krušaka. Po njoj rasporedite poširane i oceđene kruške. Pokrijte ih sa 1/2 čokoladnog musa.
Uvijte tortu folijom i ostavite je u frižideru na jednu noć. Sledećeg dana skinite foliju i izvadite iz prstena. Umutite maslac sa šećerom u prahu i premažite tortu. Pokrijte je fondanom i ukrasite prethodno napravljenim figuricama.
Nažalost, nemam isečenu medenu tortu, ali ukus je bio unikatan. Nije obavezno da tortu ukrašavate fondanom. Možete da je zalijete čokoladnom glazurom, da napravite ružice od umućene pavlake i da ukrasite karamelizovanim kruškama.
Novogodišnja medena torta je gotova.