Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Medena torta»Novogodišnja medena torta

Novogodišnja medena torta

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Novogodišnja medena torta
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
12
"Kako ćete dočekati Novu godinu bez torte na stolu? Svakako, zasucite rukave, pa na posao"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 1/2 šolje
  • sok od pomorandže - 1/2 šolje
  • šećer - 1 šolja
  • ulje - 1/2 šolje
  • med - 1/2 šolje
  • prašak za pecivo - 1 komad (10 g)
  • soda - 1/2 kašičice
  • začin za medenjake - 1 kašičica đumbira, kardamon, muskatni oraščić, cimet
  • za čokladni mus
  • sveže mleko - 200 ml
  • jaja - 3 komada
  • pavlaka - 500ml
  • šećer - 3 supene kašike
  • crna čokolada - 250 g
  • za poširane kruške
  • kruške - 2 komada, velike
  • šećer - 1/2 šolje
  • belo vino - 100 ml
  • voda - 150 ml
  • pomorandža - 1/2 komada, sok i kora
  • za krem od maslaca
  • maslac - 150 g
  • šećer u prahu - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremanje krušaka. Ogulite i naseckajte ih na kockice. U šerpu se sipaju vino i voda. Dodaje se šečer i kruške. Dodajete sok i koru pomorandže i kuvajte otprilike 15 minuta. Ostavljaju se da se ohlade.

U posudi se mute jaja. Dodaje se šećer i mućenje se nastavlja dok se ne dobije vazdušasti krem. U tankom mlazu se dodaje mleko, ulje, sok i med. Dobro se izmeša.

Na kraju se dodaje brašno prosejano sa praškom za pecivo, soda i začini. Ponovo se meša špatulom koliko je potrebno da se pomešaju sastojci.

Smesa se deli na tri dela. Svaki deo se sipa u kalup (22-24 cm) i peče se na 180 stepeni otprilike 15 minuta svaki. Ostavlja se da se ohladi u potpunosti.

Čokoladni mus napravite tako što stavite mleko i 1/3 pavlake u šerpicu i zagrejte na ringli. Mute se jaja sa šećerom. U njih se u tankom mlazu dodaju vruće mleko i pavlaka. Smesa se vraća nazad na ringlu. Energično se meša dok se krem ne zgusti.

Skinite sa ringle, dodajte čokoladu, dobro izmešajte i ostavite da se ohladi. U krem u delovima dodajte umućenu pavlaku (nemojte je mnogo mutiti). Mešajte špatulom koliko je potrebno da se pomešaju, ne preterujte.

Na odgovarajući poslužavnik stavite prsten za torte. Stavite jednu koru i zalijte je sirupom od krušaka. Po njoj rasporedite poširane i oceđene kruške. Pokrijte ih sa 1/2 čokoladnog musa.

Uvijte tortu folijom i ostavite je u frižideru na jednu noć. Sledećeg dana skinite foliju i izvadite iz prstena. Umutite maslac sa šećerom u prahu i premažite tortu. Pokrijte je fondanom i ukrasite prethodno napravljenim figuricama.

Nažalost, nemam isečenu medenu tortu, ali ukus je bio unikatan. Nije obavezno da tortu ukrašavate fondanom. Možete da je zalijete čokoladnom glazurom, da napravite ružice od umućene pavlake i da ukrasite karamelizovanim kruškama.

Novogodišnja medena torta je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: