Način pripreme
Jaja se mute miskerom 3 minute, dodaje se ulje i sveže mleko, meša se minutu, nakon čega se u porcijama dodaje gotova smesa za somot od borovnica.
Gotova smesa se sipa u tepsiju rerne obloženu papirom za pečenje. Peče se na 170 stepeni dok ne bude gotova.
Ostavlja se na nekoliko minuta da se ohladi.
Krem za sastavljanje torte:
Pavlaka sa šećerom u prahu se muti dok ne bude gotova, dodaje se maskarpone. Muti se još 1-2 minute ili dok se ne dobije homogena smesa.
Podesivim prstenom se seku tri kore prečnika 18 cm, jedna se dobija od dva dela, ali to nije problem, zato što se stavlja po sredini i krem krije slatko.
Na podlogu ili tanjir odgovarajućih dimenzija se stavlja 1 supena kašika pavlake i na nju se stavlja prva kora.
Od pavlake se odvaja 7 supenih kašika u posebnu posudu. U ostalu se dodaje slatko od borovnica i dobro se meša. Sveže mleko se zagreva na 30 sekundi u mikrotalasnoj, dodaje se esencija po želji i četkom se namoči kora.
Na nju se stavlja polovina smese od pavlake i slatko od borovnica, dobro se izravna i stavlja s edruga kora (od isečaka). Ponovo se natopi svežim mlekom i premazuje se ostalom pavlakom sa slatkom od borovnica.
Stavlja se treća kora, ponovo se natopi svežim mlekom i premazuje se odozgo i sa strane pavlakom koju smo odvojili. Stavlja se u frižider dok spremamo krem od maslaca.
U metalnu posudu se stavljaju belanca sa šećerom. Stavljaju se na ringlu na drugu posudu sa vodom kako bi se mutila na vodenoj pari.
Pomoću žice se meša dok se šećer ne istopi, to se dešava kada je temepratra smese otprilike 55-60 grama ili kada se prilikom trljanja smese među prstima ne oseća šećer.
Tako dobijena smesa se sipa u posudu miksera i muti se na maksimalnoj snazi 10 minuta. Nakon toga se dodaje meki maslac u malim komadićima.
Kada se doda cela količina od maslaca, muti se još 5 minuta, dobija se vazdušasta, gusta i blistava smesa.
Boji se po želji i špricaju se željeni elementi.
Nakon nekoliko sati stajanja u frižideru, torta od pavlake je spremna za konzumaciju.
Torta Nova godina je gotova.