Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Originalna Saher torta iz 1983. godine

Originalna Saher torta iz 1983. godine

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Originalna Saher torta iz 1983. godine
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
8
"Originalan recept za Saher tortu - jedinstvena i na izgled i na ukus"

Potrebni sastojci

  • mlečna čokolada - 175 g
  • sveže mleko - 4 kašike
  • maslac - 125 g
  • šećer u prahu - 150 g
  • jaja - 5 komada (podeljena belanca i žumanca)
  • brašno - 150 g
  • Za garniranje
  • slatko od kajsija - 3 kašike
  • mlečna čokolada - 175 g
  • pavlaka - 2 kašike
  • bela čokolada - namrvljena
* merne jedinice

Način pripreme

Praznična torta da sa njom iznenadite omiljene ljude - to je saher torta (Saher).

Čokolada i sveže mleko se stavljaju u malu posudu sa nelepljivim dnom i zagrevaju se pažljivo, dok se čokolada ne istopi. Smesa se blago ohladi.

Maslac se muti zajedno sa 75 g šećera u prahu, dok se ne dobije lagani vazdušasti krem. Dodaju se žumanca i mešanje se nastavlja. Dodaje se čokolada i meša se veoma dobro.

Nakon toga pažljivo i postepeno se dodaje brašno. Meša sa veoma dobro. Belanca se mute u tvrd sneg, nakon čega se dodaje preostali šećer u prahu. Mešanje se nastavlja.

Pažljivo se dodaju belanca. Meša se veoma dobro. Smesa se sipa u posudu za pečenje torte prečnika 20 cm, koja je prekrivena papirom za pečenje i namazana maslacem.

Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni 75 minuta. Ispečena kora se ostavlja da se ohladi, a nakon što se to desi, iseče se na dva horizontalna dela. Stavlja se u tanjir za tortu.

Jedan deo se namaže domaćim slatkom od kajsija. Odozgo se stavlja drugo deo kore.

Čokolada i pavlaka se stavljaju u malu posudu, zagrevaju se pažljivo i mešaju se dok se ne dobije ujednačena smesa.

Čokoladnim kremom se namaže gornji deo i stranice originalne Saher torte iz 1983 godine.

Sa strane domaće čokoladne torte se stavlja bela čokolada.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: