Način pripreme
Za testo: Speltino brašno se proseje u posudu u kojoj će se mesiti. Dodaje se suvi kvasac i so. Veoma dobro se meša.
U sredini brašna se pravi udubljenje.
U posebnu posudu se sipa kiselo mleko u koje se dodaje soda.
Veoma dobro se meša, nakon čega se dodaje u brašno.
Maslac se istopi i dodaje se u brašno.
Dodaju se 3 jaja u udubljenje.
Mesi se testo koje se ostavlja u posudi, uvijeno folijom za sveže čuvanje, na sat vremena da nadođe.
Za nadev: Ćureće mleveno meso se stavlja u vok tiganj. Dodaje se ulje, nakon čega se proprži mleveno meso.
Kada se proprži, u mleveno meso se dodaje belo vino i ostavlja se na ringli na 10 minuta uz neprestano mešanje, nakon čega se skida sa ringle.
Dodaje se aleva paprika, so i začin za pile.
Veoma dobro s emeša i ostavlja se da se ohladi.
Kada testo nadođe, deli se na 20 delova.
Polovina delova 10 komada se oblikuje u elipse koje se stavljaju u tepsiju na papir za pečenje.
U sredinu svake pogačice se stavlja nadev.
Druga polovina delova - 10 komada, takođe se oblikuje u elipsu, stavljaju se na nadev tako što se sa strane zavijaju ka dole da nadev ne bi iscureo.
Punjene pogačice se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 160 steoeni 25 minuta.
Božićne speltine pogačice sa ćurećim mlevenim mesom su gotove.