Način pripreme
Dobro operite kinou kako biste uklonili saponine. Nakon toga je kuvajte dok ne bude gotova, otprilike 10-15 minuta. Ocedite i ostavite sa strane. Ja sam koristila miks trobojne kinoe, ali jelo može da se napravi i sa običnom jednobojnom.
Pripremite sve povrće tako što ga lepo operete i očistite. Posle ga naseckajte. Paprike, morač i luk na ivice, prokelj na polovinice, beli luk na kružiće, tikvicu na štapiće.
Zagrejte ulje u velikom tiganju i prvo propržite luk. Dodajte ostalo povrće sledećim redosledom pre nekoliko minutica (1-2): morač, prokelj, paprike, beli luk, tikvicu.
Kuva se dok ne postane krhko, sa blagom zlatkastom bojom, ali ne i meko da se ne bi raspalo. Volim da bude blaog hrskavo (posebno tikvica i donekle prokelj).
Ako želite da vaše povrće bude veoma mekano, možete da ga dinstate sa malo vodice.
Posolite i sipajte balzamiko sirće i izmešajte. Ono će dati odličnu bpju i ukus kinoe sa povrćem.
Na kraju dodajte oceđenu kinou, izmešajte i servirajte.
Veoma ukusno, zdravo - ne možete prestati da jedete! Prijatno sa ovom kinoom sa prokeljem i paprikama!