Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Keksići sa pšenicom

Keksići sa pšenicom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Keksići sa pšenicom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
18
"Odlični keksići, koji će jutarnju kafu učiniti još ukusnijim i omiljenim ritualnom"

Potrebni sastojci

  • pšenica - 100 - 120 g, skuvana (ako je sirova, gramaža je otrprilike 70 g)
  • brašno - 50 g
  • ovsene pahuljice - 50 g
  • jaje - 1 komad
  • kokosovo brašno - 50 g, fino
  • suvo grožđe - 50 g
  • smeđi šećer - 60 g
  • kravlji maslac - 60 g, meki, na sobnoj temperaturi
  • vanila - 1 kesica, 0.2 g
  • so - 1 prstohvat
  • soda bikarbona - 1/4 kašičice
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvala sam otprilike 70 grama pšenice dok nije lepo omekšala i nabubrela, nakon čega sam je ocedila i ostavila da se ohladi i osuši. Kada se skuvala, gramaža se povećala na 100-120 grama, zbog toga što je natopljena i obim zrna se trostruko povećao (barem se to dešava kod pšenice koju ja koristim).

Kada je spremite počnite sa keksićima:

Sameljite suvo grožđe i 70 grama pšenice u blenderu i posle mutite sa jajetom i maslacem.

Dodajte brašno, smeđi šećer, vanilu, kokosovo brašno, prstohvat soli, sredstva za dizanje i ovsene pahuljice (takođe mlevene).

Mešajte dok se ne dobije homogeno meko testo za keksiće. Ponekad se dobija ređe ako je pšenica bila natopljenija ili je jaje bilo veće. U tom slučaju ja zgušnjavam bademovim brašnom - kašikom, dve. U svakom slučaju testo mora da bude meko i oblikuje se nauljenim rukama da se ne bi lepilo.

Uzimajte male porcije i oblikujte lopticu, nakon toga spljeskajte i stavljajte po kašičicu ostale pšenice stavljajući je po celoj površini keksića i pritiskajte kako bi se sleglo. Pospite kokosovim brašnom.

Kolačiće stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje ili silikonsku podlogu. Ostavljajte malo rastojanje između njih.

Pecite na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok keksići ne porumene - otprilike 20 minuta. Mnogo zavisi i od debljine i njihove veličine.

Krajnji rezulat takođe zavisi od toga - ako su tanki biće neobično hrskavi. Ako su deblji, onda unutra ostaju mekani i mrvljivi, a po krajevima hrskavi.

Važno je da ih ostavite u tepsiji da odstoje 20 minuta i posle da poređate na rešetku dok se u potpunosti ne ohlade i ne stegnu.

Keksići sa pšenicom su gotovi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: