Način pripreme
Skuvala sam otprilike 70 grama pšenice dok nije lepo omekšala i nabubrela, nakon čega sam je ocedila i ostavila da se ohladi i osuši. Kada se skuvala, gramaža se povećala na 100-120 grama, zbog toga što je natopljena i obim zrna se trostruko povećao (barem se to dešava kod pšenice koju ja koristim).
Kada je spremite počnite sa keksićima:
Sameljite suvo grožđe i 70 grama pšenice u blenderu i posle mutite sa jajetom i maslacem.
Dodajte brašno, smeđi šećer, vanilu, kokosovo brašno, prstohvat soli, sredstva za dizanje i ovsene pahuljice (takođe mlevene).
Mešajte dok se ne dobije homogeno meko testo za keksiće. Ponekad se dobija ređe ako je pšenica bila natopljenija ili je jaje bilo veće. U tom slučaju ja zgušnjavam bademovim brašnom - kašikom, dve. U svakom slučaju testo mora da bude meko i oblikuje se nauljenim rukama da se ne bi lepilo.
Uzimajte male porcije i oblikujte lopticu, nakon toga spljeskajte i stavljajte po kašičicu ostale pšenice stavljajući je po celoj površini keksića i pritiskajte kako bi se sleglo. Pospite kokosovim brašnom.
Kolačiće stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje ili silikonsku podlogu. Ostavljajte malo rastojanje između njih.
Pecite na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok keksići ne porumene - otprilike 20 minuta. Mnogo zavisi i od debljine i njihove veličine.
Krajnji rezulat takođe zavisi od toga - ako su tanki biće neobično hrskavi. Ako su deblji, onda unutra ostaju mekani i mrvljivi, a po krajevima hrskavi.
Važno je da ih ostavite u tepsiji da odstoje 20 minuta i posle da poređate na rešetku dok se u potpunosti ne ohlade i ne stegnu.
Keksići sa pšenicom su gotovi.